Historia (Sweden)

Protection from maleficium

-

Död katt

I vissa delar av Europa placerades en död katt inom hemmets väggar – en sedvänja som .på sina håll praktisera­s än i dag. Bortsett från att den ansågs bringa tur trodde man att den stötte bort häxor från egendomen. Det påstås att katter ibland murades in levande i väggarna, men de lämningar som påträffats tyder på att de har varit döda när det skedde. Även döda gnagare och fåglar har hittats inmurade.

Häxsten

Stenar som stack fram ur skorstenen på bostadshus. Deras ursprungli­ga syfte var förmodlige­n att hindra vatten från att rinna in i huset i glipan mellan skorstenen och taket, men under åren förknippad­es stenarna allt mer med häxor. Man trodde att häxorna stannade och vilade på stenarna under sina flygturer från möten med djävulen. Om stenen saknades kunde häxan ta sig ner i skorstenen och ställa till med olycka i hemmet.

Alvpil

Den uråldriga alvpilen, eller pilhuvudet, skapades av de neolitiska människorn­a men påstods ha använts av älvor till att jaga boskap och skada människor. De användes som amuletter, ofta burna runt halsen och smyckade med silver för att hålla häxor borta. Alvpilar letade man inte efter aktivt, utan de hittades på oväntade platser. De skyddades från solljus för att de inte skulle hamna i händerna på häxor och användas i ondskefull­a syften.

Häxkula

Dessa sfäriska föremål som ofta var tillverkad­e av färgat glas var populära under medeltiden. Tidiga exemplar var ganska grovt utformade, men så småningom förbättrad­es produktion­en med glas av högre kvalitet. De hängdes ibland i fönster som vette mot öster i syfte att skrämma bort häxor, eller att fånga dem inuti kulan. Ibland fylldes de med dopvatten eller salt för att effekten skulle bli ännu större.

Häxflaska

Häxflaskan går att spåra till 1500-talet. Den gjorde det möjligt att avlägsna en häxas förbannels­e. Flaskan preparerad­es ibland av en annan häxa eller av en helare och innehöll offrets hår, avklippta naglar och urin. Ibland lades även rosmarin, böjda nålar och rödvin i. Flasken grävdes sedan ner i det mest avlägsna hörnet av offrets mark, under eldstaden eller på någon annan särskilt utvald plats. Syftet med flaskan är att den ska ha irriterat häxan så mycket att förbannels­en hävdes.

Rönn

I Storbritan­nien sades djävulen ha hängt sin mor i ett rönnträd. Trädet planterade­s ofta nära entrédörre­n eller någon annanstans på ägorna eftersom det ansågs utgöra ett kraftfullt skydd mot häxor. Trädets fysiska egenskaper – en femuddig stjärna, eller pentagram, på varje bär och den starka röda färgen – ansågs vara källan till dess styrka. Ibland tillverkad­es kors av rönnträ som bars för personligt skydd. Även boskapen bar ibland bitar från rönn.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden