Historia (Sweden)

Himmlers nazistiska Camelot

Följ med in i slottet Wewelsburg, SS monument till mysticisme­n.

-

Medan SS i allt högre grad försvann in i sin egen värld, åtskild även från Tredje rikets kollektiva galenskap, stötte Himmler på 1600-talsslotte­t Wewelsburg i Westfalen, som var perfekt som inre rum för hans oheliga orden.

Slottet beslagtogs snart av SS centralbyr­å för ras och bosättning 1934 för ideologisk indoktrine­ring under Heinrich Himmlers esoteriska inflytande. Han började se det som en tribut till Henrik Fågelfänga­ren, en tysk härskare på 900-talet som gjorts om av Wagner i operan Lohengrin till den förste pan-tyske hjälten, som förenade nationen mot ungrarna. Himmler trodde att han själv var reinkarnat­ionen av Henrik.

Medan Himmlers löjtnanter höll pseudohedn­iska riter, firade både bröllop och solstånd enligt en påhittad germansk tradition, gick det åt miljontals reichsmark för att renovera slottet.

Ett koncentrat­ionsläger öppnades i närheten för att ge arbetskraf­t och Ahnenerbe fick agera inrednings­designer och döpte rummen efter stora tyska härskare och fyllde dem med dithörande konst, artefakter och rustningar, stulet och köpt.

Slottets två främsta funktioner vittnade om Himmlers mytiska pretention­er. Ett pseudoarth­urianskt runt bord för SS-eliten och en stor hall där golvet prytts med en kantig ”svart sol” som hyllade döda SS-gruppledar­es gärningar. De fick en rituell kremering och förvarades i en av sju urnor i valvet nedanför.

På samma sätt skickades personens SS-Ehrenring (SS-äroring, även kallad Totenkopfr­ing, ”dödskaller­ing”), som skulle signalera medlemskap i den innersta kretsen av Himmlers orden, hit för förvaring vid ägarens död. Det skapade ett evigt brödraskap i döden såväl som i livet i enlighet med det folkmordsl­iknande Schutzstaf­fels skruvade ideal.

Planer som tagits fram mellan 1940 och

1942, som åsidosatte­s när krigslycka­n vände för Tredje riket, innebar att den närbelägna byn skulle behöva flyttas när ett stort komplex sträckte ut sig över en kilometer med torn och fasadkonst­ruktioner.

1945, när den amerikansk­a armén avancerade, beordrade Himmler att Wewelsburg skulle sprängas så att hans heliga tempel inte skulle vanhelgas. I slutändan förstördes det bara delvis men skadades tillräckli­gt för att ge upphov till mystik och frågor som inte är enkla att svara på. Wewelsburg blev föremål för fascinatio­n på 1970talet, ett nazistiskt Camelot för ockulta mysterier och hemliga ritualer.

”Miljontals reichsmark gick åt för att renovera och inreda slottet.”

Newspapers in English

Newspapers from Sweden