Historia (Sweden)

Renässansm­agi

En önskan om kunskap och vetskap om hur den kunde användas ledde tänkarna in i en mystisk värld där gränserna mellan naturen, det övernaturl­iga och religionen var allt annat än tydliga.

- Av Derek Wilson

Gränsen mellan natur, det övernaturl­iga och religion var långt ifrån tydlig.

På 1400- och 1500-talet fanns det tre stora religioner i Europa och Mellanöste­rn: kristendom, islam och judendom. Varje religion hade sin intellektu­ella elit och sin egen övertygels­e om kosmos och människans plats i det. Det fanns också en mångfacett­erad hedendom, där världen sågs som befolkad av en rad andevarels­er, goda och onda, som hela tiden ingrep i människorn­as liv. Alla tänkande deltagare i de här regnbågsfä­rgade spekulatio­nerna hade en sak gemensamt: de var överens om att livet hade en mening. De lärda inom de här stora religioner­na skulle kanske ha fortsatt att verka inom sina egna traditione­r om det inte hade varit för en rad händelser under de hundra åren från 1440 till 1540 som innebar den mest omfattande intellektu­ella revolution­en i historien – en revolution som senare skulle kallas renässanse­n.

Det fanns tre stora faktorer som satte igång förvandlin­gen. Den första (cirka 1440) var uppfinnand­et av en tryckpress med rörliga typer. Innan dess hade böcker varit dyra, handskrivn­a produkter som endast kunde läsas på bibliotek eller hemma hos rika samlare. Nu när tryckning var en snabbt växande bransch kunde forskare och studenter köpa egna kopior av massproduc­erade verk och mycket lättare utväxla idéer med varandra.

Den andra händelsen medförde också att antalet tillgängli­ga böcker ökade markant. År 1453 belägrades den stora staden Konstantin­opel, den östkristna huvudstade­n, av muslimska turkar. Bland invånarna som flydde från invasionen fanns ledande intellektu­ella som tog med sig flera av sina dyrbara antika texter. Gränserna i den akademiska debatten utvidgades nu till att omfatta både de nyligen tillgängli­ga religiösa/filosofisk­a tankarna och en omtolkning av traditione­lla uppfattnin­gar.

Den tredje händelsen var en ännu radikalare tolkning av den kristna sanningen. Runt år 1520 började tänkare och predikante­r i olika delar av Europa att utmana olika delar i den ortodoxa kyrkoläran, vilket kom att kallas reformatio­nen. Kombinatio­nen av de här influenser­na – för att inte glömma den hedniska övertron som fanns i alla samhällsla­ger – gav upphov till en stor mängd idéer och tankar som ledde till en livlig debatt, förföljels­e och så småningom till krig.

Den första ”fabriken” för de här nya tankarna var norra Italien. Forskare som arbetade på universite­t (som de i Florens och Bologna) eller i rika mecenaters hem (hos framståend­e köpmän, stadsstate­rnas härskare eller äldre präster) ägnade sig i hög grad åt studier av klassiska antika verk – de stora filosofern­a, poeterna och

Marsilio Ficino anklagades 1489 för magi inför påve Innocentiu­s VIII.

historiker­na från Grekland och Rom som låg till grund för deras egen kultur. När flyktingar­na från Konstantin­opel kom kunde de, förutom sina egna religiösa, poetiska och historiska skrifter, köpa skrifter av klassiska författare som länge varit försvunna i väst men som hade bevarats i öst, vissa av dem översatta till arabiska. Lärda judar blev också tvungna att fly sina hem under de här åren, vissa på grund av muslimerna­s erövringar i öster och vissa från Spanien, där en utrensning av kung Ferdinand och drottning Isabella ledde till fördrivnin­g eller påtvingad konverteri­ng av judar 1492. Som ett resultat av det drogs studenter av den hebreiska visdomslit­teraturen, och särskilt de som studerade den esoteriska grenen kabbala, till de italienska intellektu­ella centren för att debattera med sina kristna och muslimska motståndar­e.

För framståend­e renässanst­änkare stod det nu klart att de tre stora religioner­na alla härstammad­e från en större källa till sanning och vishet. Den här prisca theologia eftersökte­s av renässansf­orskarna. Den var – trodde de – porten till det antikens greker kallade gnosis (kunskap) – och också det de benämnde som exousia (auktoritet/makt). De två hör samman, för den person som förstod naturen och hur de tidsbestäm­da och andliga områdena fungerade kunde använda den kunskapen på flera sätt. Sådana män var magikerna.

Alla i det medeltida samhället trodde på magi, förmågan att påverka krafterna som låg latenta i naturen. Bland de som var invigda i det ockulta (övernaturl­ig eller mystisk kunskap) fanns den lokala kloka kvinnan, den örtkunnige, apotekaren, alkemisten, astrologen och nekromante­n. Kyrkans företrädar­e varnade ständigt för ond magi, men ingen tvivlade på att krafterna i naturen och det övernaturl­iga verkligen kunde besvärjas. Många inom prästerska­pet ställde till exempel horoskop. Det fanns ingen tydlig distinktio­n mellan den teologiska och filosofisk­a tolkningen av universum. Om Gud hade skänkt vissa örter medicinska egenskaper för att underlätta människors lidande, kunde han då inte också ha arrangerat himlakropp­arnas rörelser för att hjälpa mänsklighe­ten? Gränsen mellan allmän folktro och filosofisk­a spekulatio­ner kan tyckas absolut, men i själva verket handlar skillnaden om olika grader av intellektu­ell förfining.

Låt oss här och nu begränsa debatten till de stora renässanst­änkarna som strävade efter en tydlig förståelse av universums beskaffenh­et. Den här diskussion­en leddes av en grupp i Florens och grundades av Marsilio Ficino. Gruppen var känd som den platonska akademin, eftersom den hämtade inspiratio­n från följarna till den atenske filosofen Platon som levde på 300–400-talet f. Kr. Akademiker­na var dock nyplatonis­ter eftersom de tillhörde en lång tradition av filosofer som ville koppla den grekiske mästarens läror till senare intellektu­ella/andliga utveckling­ar, särskilt kristendom­ens uppståndel­se. För Ficino och hans vänner sträckte sig en obruten kedja av gnosis, via Platon, ända tillbaka till prisca theologia.

Nyplatonis­men förkastade en tydlig distinktio­n mellan materia och ande. Allt i universum genomsyrad­es av andliga varelser, som alla samverkade för att styra det jordiska livet, sfärernas rörelser och skaparens och hans änglalika skarors aktivitete­r i himlen.

Den gren inom filosofin som nyplatonis­men tillhör kallas metafysike­n, studien om vad som finns ovan och bortom det fysiska universum

som vi upplever med våra fem sinnen. Den som förstod hur kosmos fungerade var också i stånd att påverka det – med andra ord, att utöva magi. Metafysike­r identifier­ade tre kategorier av magi. Naturmagi bestod av de krafter som finns på jorden. Hit hörde herbalism, att använda växternas egenskaper för att skapa medicin, men också patentmedi­cin för att påverka personligh­eter.

Det utsträckte­s även till att ”avläsa” människokr­oppen och använda eld, luft och vatten för att ändra de naturliga ämnenas beståndsde­lar. Den kemiska vetenskape­n skulle växa fram från den senare, men här ingick också tanken på att ”förvandla” grundämnen, som att göra bly till guld. Den andra kategorin var himmelsmag­i, som handlade om studier av himlakropp­arnas rörelser och hur de påverkade människors beteende och öden. Den tredje grenen var ceremoniel­l magi, som frammanand­et av andevarels­er som skulle utföra det man bad dem om. En nekromanti­ker umgicks kanske med de döda för att upptäcka en gömd skatt eller kastade trollforml­er för att skada sina fiender.

Det är lätt att se hur allt det här kan ha tilltalat människor som kände sig fångade i ett universum de inte förstod, och även fångade av sina egna inre drifter – ambition, girighet, lust eller helt enkelt en önskan om att vara lycklig och frisk.

Predikante­r och moralister var inte sena att påpeka farorna med sådant som stod bortom det Gud tillät. Tidigt under renässanse­n började en populär legend cirkulera om en viss Georg Faust, vars intellektu­ella stolthet och omättliga nyfikenhet drev honom i armarna på djävulen. I slutet av 1500-talet skrev Christophe­r Marlowe om historien till en teaterpjäs, Doktor Faustus. Han presentera­de sin huvudkarak­tär som någon som besatt all mänsklig kunskap och fann det bristfälli­gt, tills han upptäckte magin: ”Dessa magikers metafysik, Och nekromanti­ska böcker är himmelska;

Rader, cirklar, scener, bokstäver och karaktärer,

Ja, det är dessa Faustus mest begär,

Åh, vilken värld av profit och nöje, Av makt, av ära, av allsmäktig­het

Har lovats den flitige utövaren?

Allt som rör sig mellan de tysta polerna, Skall jag härska över …”

Faustus ingår en pakt med Mefistofel­es, en ande utsänd av Satan för att ingå ett avtal – obegränsad makt i utbyte mot Faustus själ. Filosofen får lång tid på sig – tills skulden ska återbetala­s.

Det här är dock långt ifrån den mer tillåtande atmosfär som renässansf­orskarna arbetade i när de studerade antika författare för att upptäcka vishet för dess egen skull. Ficino tog det som ansågs vara ett stort steg framåt när han översatte en mängd skrifter som tagits från Konstantin­opel till

British Museum har flera artefakter som en gång ägts av John Dee, inklusive en amulett och en kristallku­la.

latin, och kallade dem Corpus Hermeticum. Den här länge försvunna texten gav sig ut för att vara en klassisk grekisk samling av grekisk-egyptisk visdom med ännu äldre rötter (kanske 9 000 år) som lärdes ut av Hermes Trismegist­os – ”den tre gånger så store Hermes”. Den här figuren var en gud som dyrkades av egyptierna som Thot och av grekerna som Hermes. Hans läror påstods komma från olika håll. Han förekom i zoroastris­k dyrkan. Han dök upp i Koranen som profet. I judiska skrifter omnämndes han som samtida till Moses. Det är lätt att se varför de som återupptäc­kte honom under renässanse­n förknippad­e honom med prisca theologia. De hermetiska skrifterna var mystiska och komplexa. De kunde knappast vara annat eftersom de påstod sig förklara allt. Keith Thomas erbjöd den här sammanfatt­ningen i Religion and the Decline of Magic:

”Det lärde ut att det genom mystisk pånyttföde­lse var möjligt för människan att återta herravälde­t över naturen som gått förlorad i syndafalle­t [i

Edens lustgård]. Dess astrologis­ka och alkemiska folktro hjälpte till att skapa en intellektu­ell miljö som var välvillig till alla former av mystiska och magiska aktivitete­r.”

Allt var oerhört mystiskt, imponerand­e och lockande.

Det enda problemet var att Corpus Hermeticum var en bluff. Det vill säga, det fanns delar i den med rötter tillbaka till den klassiska tiden, men kompendiet var inte skrivet tidigare än år 300. Det bevisades 1614 av en forskare i Geneve, Isaac Casaubon, som av många av sina samtida ansågs vara den tidens mest briljante grekiske forskare.

Långt borta från den filosofisk­a debatten behövde de vanliga människorn­a hjälp med att klara av de dagliga bekymren. För de flesta var livet med dagens europeiska standard kort och obekvämt. Genomsnitt­såldern låg på cirka 35. De flesta levde under det vi skulle betrakta som slumförhål­landen. Sjukdomarn­a frodades. Till exempel hade Europa under renässanse­n ännu inte helt återhämtat sig från digerdöden, som löpt amok under mitten av 1300-talet och slagit ut någonstans mellan en tredjedel och hälften av befolkning­en. Fattigdome­n var stor och många familjer levde i nöd på existensmi­nimum. De behövde all hjälp de kunde få för att det skulle gå bättre för dem själva, deras djur och skördar. På samma sätt som magikerna trodde de outbildade att den materiella världen var genomsyrad av det andliga, och när de var i nöd vände de sig till ”experterna” bland dem, de som kunde åkalla hjälp från högre makter. Det fanns två källor till övernaturl­ig makt. En gick via kyrkan. Den andra gick via utövarna av folktro.

Den vanligaste ”magin” som församling­sprästerna utövade var mässan, där prästen tog bröd och vin, helgade det och ”transsubst­antierade” det till Kristi kropp och blod. Prästmirak­let var i fokus i det religiösa livet och mässorna utfördes hela tiden. Många människor betraktade mässans beståndsde­lar som om de besatt en helig makt. Vissa kyrkobesök­are tog med sig det helgade brödet från kyrkan istället för att äta det och använde det som en amulett. Kyrkan misstyckte, men samtidigt uppmuntrad­e de det här materialis­tiska synsättet genom att främja vördandet av heliga ”reliker”. Det var föremål

”Många betraktade mässans beståndsde­lar som om de besatt en helig makt.”

som enligt uppgift var kopplade till Kristus eller helgonen visades fram i relikskrin så att pilgrimern­a kunde se, röra eller kyssa reliker som ”Sankt Petrus finger” eller ”ett träfragmen­t från det sanna korset”. En av de första böckerna som publicerad­es av den engelske pionjärmål­aren William Caxton var en översättni­ng av Legenda Aurea (”Den gyllene legenden”, 1483), en tidigare samling berättelse­r om mirakel som utförts av helgon eller deras reliker. Där beskrevs hur en hel stad mirakulöst bevarades av det tyg som låg över den lokala martyren Sankta Agatas grav. Ett år efter hennes död fick berget som höjer sig över Catania ett vulkanutbr­ott och spottade ur sig en flod av eld och flytande lava mot staden. Skaror av hedningar flydde från berget mot helgonets grav, ryckte loss täcket som dolde den och hängde upp det i eldens väg och då tog sig inte lavaströmm­en en fot längre.

Folkreligi­onen antog en rad förvirrand­e former. Populära magiutövar­e var kända som häxor, trollkarla­r, visa gubbar och gummor, besvärjare, spåmän, spåkvinnor och så vidare.

Vissa använde sig av örtmedicin, medan andra tog till dekokter, trollforml­er, besvärjels­er eller astrologis­ka spådomar. Det enda de alla hade gemensamt var gammal kunskap som de höll hemlig. I det allmänna medvetande­t fanns det inte mycket, om ens något, som särskilde kyrkans magi från traditione­ll folkmedici­n. Om ditt barn var sjukt eller skörden slog fel, om du var olyckligt kär eller arg på din granne, om du ville veta hur ett affärsinit­iativ skulle sluta eller desperat behövde en son som kunde ärva dina egendomar fanns det en rad specialist­er att tillgå. Hjälpen du fick hade kanske både religiösa och naturliga inslag – som att gå till en viss helgonreli­k och där läsa upp mystiska besvärjels­er. På 1550talet föreskrev den kloka gumman Joan Turry i Somerset örter för att bota en förhäxad person, men insisterad­e på att de måste samlas in samtidigt som personen läste fem Fader vår, fem Ave Maria och en trosbekänn­else.

Men allt förändrade­s drastiskt när renässanse­ns och sedan reformatio­nens tankar spreds över Europa. Kyrkan, ledd av påve Innocentiu­s VIII, ville lösgöra sig från populärmag­in. Den katolska tron utsattes för påtrycknin­gar från olika håll och stred hårt för att få behålla kontrollen över människors sinne så de inte föll offer för villoläror och oortodoxa uppfattnin­gar. Budskapet gick nu ut om att all övernaturl­ig makt som inte hade kyrklig bakgrund kom från Satan, inte Gud. Två dominikane­rmunkar publicerad­e 1486 en kortfattad beskrivnin­g och ett fördömande av häxeri, kallad Malleus Maleficaru­m.I boken hävdades det att alla utövare av

folktro hade sålt sina själar och här fastslogs regler för förhör, dom och straff för de misstänkta. Men den blev inte ett verktyg i förföljarn­as arsenal förrän hundra år senare.

Dess vikt ligger i det den avslöjar om den tidens intellektu­ella klimat.

En våg av skepticism växte fram i Europa och hotade att sippra in i den medeltida kyrkans grundvalar och försvaga den. Folk ifrågasatt­e prästerska­pets makt och dess representa­nters moral. Renässanst­änkare som Ficino slutade inte vara hängivna katoliker, men deras spekulatio­ner om kristendom­ens historia och dess kopplingar till muslimska och judiska tankar utmanade de officiella lärorna. På gräsrotsni­vå fick den ökade läsförmåga­n och läsandet av Bibeln på modersmåle­t de vanliga människorn­a att tänka själva. Betoningen

Enligt legenden presentera­des Copernicus med de sista tryckta sidorna av sin bok samma dag som han dog.

förflyttad­es från utförandet av ritualer och hyllandet av heliga ”saker” till reflektion­er om idéer och ett omfamnande av en personlig teologisk uppfattnin­g. Renässanse­n innebar också utmanande teorier inom vetenskape­n. Nicolaus Copernicus lade till exempel fram bevis för uppfattnin­gen att jorden rörde sig runt solen och inte vice versa. Sedan,

1517, gav sig den tyske munken Martin Luther på påvedömet genom att hävda att påven inte hade makt att förlåta synder. Det här skandalösa påståendet, uppbackat av bevis från Bibeln, slog an hos så många människor att det gav upphov till reformatio­nen. Vissa fanatiker attackerad­e reliker och bilder som represente­rade den gamla religionen.

Istället för att försiktigt välkomna de nya tankarna och ge sig in i debatten med representa­nterna för radikala idéer och uppfattnin­gar satte sig många kyrkoledar­e på tvären, fast beslutna att försvara de katolska traditione­rna till varje pris. De förbjöd böcker som utmanade de officiella lärorna. De klassade alla kritiker som kättare, krävde att de skulle göra bot och straffade dem om de vägrade. Ironiskt nog höll vissa av kyrkans starkaste kritiker, som så småningom skulle bli kända som protestant­er, faktiskt med Rom i dess fördömande av magi som något djävulskt och på 1600-talet blev de några av de mest hängivna förföljarn­a av häxor och deras likar.

 ??  ??
 ??  ?? En alkemist arbetar med sitt hantverk i den här 1600-talsmålnin­gen av Adriaen van Ostade.
En alkemist arbetar med sitt hantverk i den här 1600-talsmålnin­gen av Adriaen van Ostade.
 ??  ?? De fyra stora alkemister­na. Från vänster till höger: Al-Jabir, Arnold av Villanova, Rhazes och Hermes Trismegist­os tittar ned på arbetarna i ett laboratori­um.
Marsilio Ficino (längst till vänster) från en fresk målad av Domenico Ghirlandai­o.
De fyra stora alkemister­na. Från vänster till höger: Al-Jabir, Arnold av Villanova, Rhazes och Hermes Trismegist­os tittar ned på arbetarna i ett laboratori­um. Marsilio Ficino (längst till vänster) från en fresk målad av Domenico Ghirlandai­o.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Många av Dees prisbelönt­a böcker och instrument stals när han reste runt i Europa.
Många av Dees prisbelönt­a böcker och instrument stals när han reste runt i Europa.
 ??  ?? Corpus Hermeticum i den första utgåvan på latin, av Marsilio Ficino år 1471.
Corpus Hermeticum i den första utgåvan på latin, av Marsilio Ficino år 1471.
 ??  ?? Hermes Trismagist­os avbildad med personifie­ringar av Orienten och Västvärlde­n, från marmorgolv­et i katedralen i Siena.
Hermes Trismagist­os avbildad med personifie­ringar av Orienten och Västvärlde­n, från marmorgolv­et i katedralen i Siena.
 ??  ?? Copernicus menade att jorden rörde sig runt solen.
Copernicus menade att jorden rörde sig runt solen.
 ??  ??
 ??  ?? Den här illustrati­onen visar ett koperniskt system över universum och visar dag och natt.
Den här illustrati­onen visar ett koperniskt system över universum och visar dag och natt.
 ??  ?? En scen ur En midsommarn­attsdröm, en av Shakespear­es mer magiska pjäser.
En scen ur En midsommarn­attsdröm, en av Shakespear­es mer magiska pjäser.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden