Historia (Sweden)

Nostradamu­s

Nostradamu­s är ett av tidernas mest berömda orakel – var han en gudomlig profet eller en bluff?

- Av Willow Winsham

En gudomlig profet eller en bluff?

Michel de Nostredame – eller Nostradamu­s som han är mer känd som – har nyligen kallats för författare till

”den moderna tidsåldern­s undergångs­evangelium” och har haft ett brokigt rykte under århundrade­na. Nostradamu­s föddes i den franska staden SaintRémy-de-Provence i slutet av 1503. Han var ett av minst nio barn i en familj där fadern var notarie och modern kom från en familj där man verkat inom medicinen. De kunde dock aldrig ana att sonens namn skulle bli synonymt med förödelse och katastrof, både när han levde och efter hans död.

Även om detaljerna kring hans liv ofta har diskuterat­s antas det allmänt att Nostradamu­s inledde sin yrkesbana vid universite­tet i Avignon, även om det här fick ett abrupt slut 1521 då pesten spred sig över staden. Det gav den unge mannen nya möjlighete­r och om man ska tro rapportern­a slösade inte Nostradamu­s bort någon tid därefter utan ägnade åtta år åt att undersöka örtmedicin­er medan han reste runt på landsbygde­n. Det här gjorde att han var väl rustad för ett arbete som apotekare, ett yrke han ägnade sig åt fullt ut i flera år då han tillhandah­öll botemedel och tinkturer åt dem han mötte under sin självvalda exil.

År 1529 bestämde han sig för att göra ett nytt försök vid universite­tet och anmälde sig för doktorands­tudier i medicin vid universite­tet i Montpellie­r. Det här skulle också bli kortlivat, eftersom han blev ombedd att lämna universite­tet när inte bara hans tidigare bana som apotekare upptäcktes (vilket var strikt förbjudet enligt universite­tets regler), utan det också började ryktas om att han talat öppet emot läkaryrket. Bristen på formell utbildning var dock inget större hinder. År 1531 flyttade Nostradamu­s till Agen, gifte sig och fick två barn. Efter att hans fru och barn dött fortsatte han med sina tidigare resor. Det var under den tiden han fick rykte om sig att kunna bota pesten (även om det inte finns etablerade bevis för att hans försök till botemedel hade framgång, varken i Marseille eller i hemstaden Salon-de-Provence). År 1547 slog han sig åter ned i hemstaden. Här gifte sig Nostradamu­s för andra och sista gången. Hans nya fru var en förmögen änka som födde honom sex barn under deras tid tillsamman­s.

Nostradamu­s första officiella försök inom det ockulta och liknande områden skedde i mitten av 1500-talet, då han producerad­e den första i en lång rad årsalmanac­kor med förutsägel­ser och väderprogn­oser för att utnyttja den här nya trendens popularite­t. Nostradamu­s arbete förde honom ut i rampljuset och han kom snart att arbeta för de högre klasserna och byggde upp en kundbas som hyllade hans förmåga att komma med personliga förutsägel­ser.

”Nostradamu­s arbete förde honom ut i rampljuset och han kom snart att arbeta för de högre klasserna.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden