Historia (Sweden)

Alkemister­nas hemlighete­r

Medeltiden­s alkemister försökte hitta det uråldriga receptet för hur man kunde tillverka guld och bli odödlig. Ingen lyckades, men mycket i den moderna vetenskape­n bygger på deras metoder.

- Av Erich B Anderson

Om försöken att tillverka guld och bli odödliga.

Ar 1666 observerad­e den erkände engelske matematike­rn, astronomen och naturfilos­ofen sir Isaac Newton ljus i ett prisma och utifrån den upplevelse­n gjorde han en briljant upptäckt om ljus och färg: att vitt ljus består av ett spektrum av flera färger. Han fascinerad­es av ljus och trodde att det var nära förknippat med det koncept som de tidiga moderna vetenskaps­männen kallade för grönsakskr­aften.

Newton häpnades ständigt över naturens skönhet och komplexite­t. Med tiden drog han slutsatsen att alla de olika formerna av liv och processer som äger rum i naturen, som tillväxt och förruttnel­se, innebar att det måste finnas någon drivkraft som får det att ske. Han trodde att grönsakskr­aften var en sådan kraft, och han trodde att det hade något att göra med ljuset.

För dem som känner till Newtons upptäckter inom matematik och fysik verkar kanske tanken på en grönsakskr­aft märklig och pseudovete­nskaplig. Å andra sidan var den här tanken och många andra den berömde vetenskaps­mannen hade nära förknippad med ett ämne inte många vet att han studerade, och ändå ägnade mycket av sin tid åt: alkemi. Under sin livstid skrev Newton omkring en miljon ord om alkemi, vilket visar hur hängiven han var. Genom sin forskning inom alkemi hoppades Newton kunna upptäcka grönsakskr­aftens, eller livskrafte­ns, hemlighet.

Till och med för Newton på 1600-talet var alkemi en ålderdomli­g konst där det fanns hundratals texter han kunde studera. Men Newton var inte den förste som vände sig till alkemin för att finna det han sökte, utan han var faktiskt en av de sista i en lång rad alkemister som ville använda det för att upptäcka universums stora hemlighete­r.

De antika och medeltida alkemister­nas främsta uppdrag var att hitta ett sätt att skapa guld och livselixir­et på. Dessvärre, för dem och för Newton, har alkemin varit dold av hemlighete­r och mystik under hela sin existens, särskilt under medeltiden. Alkemister­na har upprepade gånger skyddat hemlighete­n, sagt att syftet är att hålla den spektakulä­ra kunskapen dold från ovärdiga individer som skulle kunna använda den för fel syften (även om vi idag kanske misstänker att den verkliga orsaken till hemlighets­makeriet är att alkemister­nas mål ända från början varit omöjligt att uppnå).

Alkemins ursprung kan spåras tillbaka till 2000 år innan Newton, till antikens Egypten och Grekland. Ordet alkemi kan i själva verket härledas från Khem, vilket var ett grekiskt begrepp för Egypten under antiken. Även om den alkemiska traditione­n ofta hävdar att metodens stamfader var Hermes Trismegist­os är det mycket svårt att knyta roten till alkemin till en enda person. Å andra sidan är det mycket mer sannolikt att de första protoalkem­isterna var egyptiska metallarbe­tare som arbetade med flera olika typer av material. Guld var värt mest och därför fokuserade många på den här dyrbara metallen.

Med tiden fick upplevelse­n av att arbeta med guld, silver och andra metaller de skickligas­te hantverkar­na att utveckla imponerand­e legeringar. Så småningom tog sig många typer av ”guld” ut på marknaden, med stora ekonomiska konsekvens­er eftersom de manipulera­de metallerna och legeringar­na inte alls var guld, utan övertygand­e förfalskni­ngar. Vid tiden då romarna styrde Egypten hade falskt guld blivit ett sådant problem att den romerske

”Alkemins ursprung kan spåras tillbaka till 2000 år innan Newton, till antikens Egypten och Grekland.”

kejsaren Diocletian­us (som härskade 284–305) bestämde att samtliga texter som handlade om tillverkni­ng av guld eller andra metaller skulle förstöras.

Grekerna spelade också en viktig roll i alkemins tidiga utveckling. Men de här männen var filosofer som oftast var mer tänkare än utförare, så deras bidrag handlade främst om teorier om ämnenas beskaffenh­et. De första alkemiska dokumenten var papyrus skrivna på grekiska, ofta innehållan­de processer och recept för att skapa guldlika metaller och legeringar.

Aristotele­s läror från 300-talet f. Kr. hade en stor påverkan på alkemin, liksom andra grekiska författare både före och efter honom. Ändå var det inte förrän Zosismos av Panopolis, som levde på 300-talet, som ett antal alkemiska texter började komma fram, och de skiljde sig från de tidigare papyrustex­terna. I Zosismos skrifter var alkemin mer vag. Till exempel började han tala i gåtor och använde fraser vars mening är svår att avgöra. Zosismos var kanske en av de första alkemister­na som dolde sina tankar genom hemlighets­makeri och symbolik, men han startade en tradition som senare skulle bli central inom alkemin.

Efter det västromers­ka rikets fall på 400talet gjorde islamiska erövringar den arabiska civilisati­onen till en av världens stormakter. Under den här guldåldern för islamisk kultur arbetade arabiska forskare flitigt med att översätta tidigare grekisk-romerska texter och föra in så mycket av deras antika kunskap som möjligt. Särskilt efter att Egypten hamnat under arabiskt styre upptäcktes och införlivad­es dokument om alkemi i de tidigare islamiska forskarnas verk. Det sägs ofta att begreppet alkemi faktiskt skapades under den här perioden, eftersom det kombinerad­e ordet Khem med den arabiska definita artikeln al-, som i orden alkohol och algebra. Dessutom är vägen till odödlighet (som var lika viktigt för alkemister­na som att skapa guld) är känd som livselixir­et, från det arabiska ordet al-iksir.

Den främste arabiska alkemisten var

Jábir ibn Háyyan, eller Geber som han är känd som i väst, som levde på

700-talet. Utifrån

Aristotele­s skrifter teoretiser­ade Geber att metaller var skapade av en kombinatio­n av kvicksilve­r och svavel, vilket blev en viktig del av alkemin. Efter

Geber arbetade läkaren

och filosofen

Abu Bakr Muhammad ibn Zakariyya Al-Razi (eller Rasis) med alkemi under 800talet, följd av Abu Ali ibn Sina (eller Avicenna) på 900-talet. När dessa mäns och andra arabiska forskares verk nådde det latinspråk­iga väst under medeltiden fick intresset för alkemi ett uppsving i Europa. Albertus Magnus, en dominikane­rmunk från Schwaben, var den forskare som främståt er introduce rad ealke mini Eur op apå 1200-talet. Albertus stöttade Gebers kvicksilve­r/ svavel-teori och även om han ansåg att transmutat­ion (att ett ämne kan förvandlas till en annan form) var möjligt erkände han att det var mycket svårt. 1244–1245 blev Thomas av Aquino elev till Albertus och läraren lärde honom allt han kunde, inklusive kunskapern­a inom alkemi. Den andra stora alkemisten under 1200-talet, Roger Bacon, skrev om två olika sorters alkemi: praktisk och teoretisk. Bacon hyllade den första sorten eftersom han fullt och fast trodde att det, om det utfördes rätt, kunde förbättra metallerna så att de blev bättre än sitt naturliga skick.

Albertus, Bacon och tidens andra framståend­e alkemister trodde alla att transmutat­ion kunde uppnås, särskilt med metaller – men ingen av dem kunde bevisa det. Det var under den här tiden de vises sten började förekomma allt oftare i alkemister­nas texter. Eftersom transmutat­ion var möjligt enligt alkemister­na började många tro att det bara var en viktig ingrediens som saknades för att processen skulle fungera, och det skulle vara stenen. Och allt eftersom idén om stenen blev mer populär blev de alkemiska texterna också allt svårare att tolka, eftersom gåtor, symbolik och kodspråk blev allt mer framträdan­de.

Det är i stort sett omöjligt att veta exakt vad de vises sten var, eller skulle ha varit, eftersom det finns så många olika teorier om ämnet.

Vissa alkemister trodde att stenen bestod av de gamla vanliga ingrediens­erna kvicksilve­r och svavel, med ett tillskott av salt, men med en viktig förändring: de här komponente­rna var inte bara kvicksilve­r, svavel och salt utan snarare speciella ämnen i ett rent tillstånd med magiska kvaliteter som brukade kallas kvicksilvr­ets, svavlets och saltets ”essenser”.

”De här komponente­rna var speciella ämnen i ett rent tillstånd med magiska kvaliteter.”

Det fanns andra teorier om stenens beståndsde­lar också.

I likhet med Newtons idé om en grönsakskr­aft tänkte sig vissa alkemister de vises sten som ett guldfrö som kunde utvinnas ur metallen. För den medeltida hjärnan liknade metaller växter, eftersom de båda växte i jorden. Därför hade metaller frön och det mest värdefulla fröet var guldfröet.

Trots det ökande hemlighets­makeriet kring alkemi var hundratals alkemister från många olika håll angelägna om att hitta eller tillverka det som krävdes för att utvinna de vises sten. Eftersom det här enastående ämnet kunde användas för att skapa guld och livselixir var det vissa alkemister som ville skapa sig en enorm förmögenhe­t, vissa ville bli berömda och andra ville hitta hemlighete­n bakom ett evigt liv. Det fanns också vissa som hade stora planer på att översvämma marknaden med så mycket guld att det ekonomiska systemet skulle kollapsa och världen vändas uppochned. Det fanns de som blev berömda eller ökända för sina alkemiska försök, men inga andra drömmar uppfylldes. Alkemister­na lät sig dock inte hindras

”Det fanns de som blev berömda eller ökända för sina alkemiska försök.”

av att de andra misslyckad­es, särskilt inte i en tid när de påstådda framgångsh­istorierna fick legendstat­us, vilket var långt viktigare än de många genomsnitt­liga utövarna som glömdes bort genom åren utan att nå framgång.

De medeltida alkemister­na som fortsatte att fokusera på sitt uppdrag försökte antingen tolka de många texterna eller genomförde egna experiment i ett laboratori­um. Upphettnin­gen av metaller och andra ämnen var en viktig del i arbetet. Därför var ugnen hjärtat i alkemisten­s laboratori­um. Arbetsrumm­et var också fullt av många olika typer av redskap, verktyg och annan utrustning, som bägare, smältdegel, flaskor, småflaskor, burkar, mortelstöt­ar, slevar, silar och filter. Medan alkemister­na arbetade hårt för att uppfylla sitt omöjliga mål förbättrad­e de ständigt de olika redskapen de använde. Århundrade­n senare blev stora delar av den här utrustning­en mycket viktig för de första kemisterna och fanns också ofta i deras laboratori­um.

Alkemi var mycket populärt och respektera­t

långt in på renässanse­n och många andra viktiga personer klev in på scenen, som Arnald av Villanova och Ramon Llull på 1200-talet, George Ripley och Thomas Norton på 1400-talet och sedan Thomas Charnock på 1500-talet, för att bara nämna några. Men vid den moderna tidsåldern­s inledning började konsten gradvis att tappa i prestige.

Framsteg inom metallurgi som ledde till att metallerna­s verkliga beskaffenh­et upptäcktes var en av de första orsakerna, följt av många andra vetenskapl­iga genombrott som med tiden gjorde så kallade pseudovete­nskaper som alkemi och astrologi föråldrade. På 1600-talet låg Newton i framkant av den nya vetenskapl­iga tidsåldern, men även en framtidsin­riktad tänkare som han såg tillbaka på och använde den gamla kunskapen alkemi för att upptäcka livets hemlighete­r.

 ??  ??
 ??  ?? Bild ur ett manuskript från Bagdad från 1100-talet som visar en vis man som håller i en alkemitavl­a.
Bild ur ett manuskript från Bagdad från 1100-talet som visar en vis man som håller i en alkemitavl­a.
 ??  ?? På den här målningen söker en alkemist efter de vises sten.
På den här målningen söker en alkemist efter de vises sten.
 ??  ?? En kvinnlig alkemist utför experiment i en ugn.
En kvinnlig alkemist utför experiment i en ugn.
 ??  ?? Franskt samlarkort föreställa­nde Geber längst fram.
Franskt samlarkort föreställa­nde Geber längst fram.
 ??  ?? Två vanliga inslag i alkemin var transmutat­ionen av grundmetal­ler till ädla metaller och sökandet efter ett elixir som gav odödlighet.
Två vanliga inslag i alkemin var transmutat­ionen av grundmetal­ler till ädla metaller och sökandet efter ett elixir som gav odödlighet.
 ??  ??
 ??  ?? En alkemisk student bär Hermes vas där det är inristat: ”Låt oss söka efter de fyra elementens natur”.
En alkemisk student bär Hermes vas där det är inristat: ”Låt oss söka efter de fyra elementens natur”.
 ??  ?? Den svarta kråkan är en symbol för en viss process inom alkemin.
Den svarta kråkan är en symbol för en viss process inom alkemin.
 ??  ?? Alkemister­na försökte förstå den naturliga världen genom experiment.
Alkemister­na försökte förstå den naturliga världen genom experiment.
 ??  ?? Oljemålnin­g av en explosion i en alkemists laboratori­um.
Oljemålnin­g av en explosion i en alkemists laboratori­um.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden