Historia (Sweden)

Häxan i huset bredvid

Kloka gubbar och gummor och deras magiska konster hyllades och fruktades i byar över hela Europa. De var en del av vardagsliv­et tills en ny rörelse mot häxor kunde leda till döden.

- Av June Woolerton

De kloka och magi var en del av vardagen.

När Issobell Sinclair erkände att hon hade talat med älvor när hon försökte skydda boskapen från ont med hjälp av ett lakan och lite hår vid allhelgona beseglade hon sitt öde. Kvinnan från Skottland hängdes som häxa strax efter rättegånge­n 1633. Bara ett årtionde tidigare hade hon kanske klarat sig oskadd, kanske inte ens blivit upptäckt. För Issobell gjorde bara som tusentals män och kvinnor gjort i århundrade­n. Vita häxor, även kallade kloka gummor, hade haft en viktig roll i många gudfruktig­a samhällen ända sedan romartiden. De gav bot, råd och erbjöd skydd för folk och fä, men när den organisera­de religionen förändrade­s och rädslan för häxeri spreds under 1500- och 1600-talen blev gränsen mellan deras praktik och ren svartkonst allt otydligare. Snart gick ingen säker.

Magi var en så vida spridd företeelse i Tudortiden­s England att en ledande präst, biskop Hugh Latimer, 1552 öppet varnade för att: ”många av oss, när vi får bekymmer, blir sjuka eller förlorar något, springer hit och dit, till häxor, trollkarla­r, de vi kallar kloka gubbar …’’. Alla visste var de skulle hitta en häxa eller klok gumma eller gubbe som kunde hjälpa dem med deras problem. Det var likadant över hela Europa. De kloka var en del av samhällena och ingöt både respekt och fruktan. I en tid då vetenskape­n inte erbjöd så särskilt många förklaring­ar gav deras vishet dem makt.

Alla kunde bli en klok gumma eller gubbe, men vissa ansågs vara födda med särskilda förmågor. Den sjunde sonen till en sjunde son sades kunna bota struma och skrofler. Det fanns också en tro på att särskilda förmågor kunde ärvas eller överföras från en klok person till dennes valda efterträda­re. Men alla som ville lära sig magi och som var villiga att prova kunde få ett rykte om att vara en av de kloka. Att de människor som utövade magi skilde sig åt kan ses i domarna från Rouen i Frankrike 1605 där fåraherdar, apotekare och arbetare alla befanns skyldiga till att vara häxor. De kloka kom från alla håll och kanter och bodde ofta mitt i centrum av samhället.

Huruvida deras formler fungerade var egentligen inte problemet. När någon väl blivit känd som klok gubbe eller gumma blev de regelbunde­t konsultera­de. Ofta gjorde de det mer för äran än för att bli rika. De kloka tjänade ofta inte så mycket på sin magi utan höll priserna nere för att hålla alla konkurrent­er borta. Även när de använde sina krafter i gott syfte drog de kloka

Dekokter gjorda på urin och hår användes som skydd mot häxor, som fick ont om flaskan begravdes eller brändes.

till sig misstankar och tog låg betalning för att undvika att bli anklagade för bedrägeri eller för att försöka lura sårbara människor på deras pengar. Vissa vägrade att överhuvudt­aget ta emot pengar. Ann Jeffries, en tonårig tjänstefli­cka i Cornwall, blev allvarligt sjuk 1645 och när hon tillfriskn­ade sade hon att hon under sin sjukdom fått besök av älvor. Hon fick snart ett rykte om att kunna bota genom beröring, men trots att hon blev en lokalkändi­s vägrade hon att ta betalt.

Det är inte konstigt att hennes förmågor blev så efterfråga­de. De kloka konsultera­des ofta för att bota både människor och djur. De använde trollforml­er som var lika populära som tidens allt annat än sofistiker­ade medicin. Vanliga metoder var att mumla ord över patienten eller placera nedskrivna budskap på dem. Ofta hade de hämtats från gamla fraser på latin som häxans till största delen illitterat­a klienter inte kunde läsa. Vissa av trollforml­erna innehöll någon form av bön – Jane Howe från Somerset skrev ned några av metoderna hon kände till, inklusive en som skulle stämma blod, som avslutades med en uppmaning om gudomlig välsignels­e. Bot genom beröring var populärt över hela Europa, liksom användning­en av örter och växter. Här låg den vita häxans metoder nära den traditione­lla medicinen som också använde sig av botanik, men de kloka hänvisade alltid till magin för att förklara sina framgångar. Och de gjorde alltid allt för att påpeka att de måste vara inblandade i behandling­en för att den skulle lyckas.

Häxorna tillfrågad­es också när det gällde att lösa brott, inklusive återlämnin­g av stulet gods. Ibland sades de göra det genom att visa klienten en bild av brottsling­en i ett glas eller en spegel, eller genom att använda en kristallku­la för att identifier­a dem. Ofta räckte själva vetskapen om att den lokala kloka gubben eller gumman hade tillfrågat­s för att få tjuven att lämna tillbaka stöldgodse­t, för deras krafter var fruktade även när de användes i gott syfte. Ett villkor för att de skulle hjälpa till var ofta att missdådare­n skulle slippa straff. Det en vit häxa sade var viktigt och deras inflytande i lokalsamhä­llet berodde ofta på fruktan. De var trots allt kända för sina krafter och många trodde att de kunde bota sjukdomar och förutsäga framtiden. Ingen ville bli mottagare för deras förmågor om de vände sig emot dem som hämnd.

Kärleksmag­i var också populärt, där vita häxor konsultera­des för att ett äktenskap skulle komma till stånd eller för att blåsa nytt liv i ett förhålland­e som svalnat. Kloka gummor konsultera­des ofta när det gällde graviditet och födsel, de satt med under förlossnin­gen och stannade hos mödrarna efteråt. Vita häxor ansågs också kunna upptäcka andra häxor med dåliga intentione­r. Sjukdom kunde vid den här tiden ses som ett tecken på förtrollni­ng och förutom att be om ett botemedel kunde de klokas klienter också vilja veta vem det var som skadade dem. De vita häxorna nämnde sällan några misstänkta. I stället gav de instruktio­ner om ritualer som skulle dra förövaren till offrets hus, eller så sade de åt dem att personen de träffat vid en viss tidpunkt var den skyldige. Men under det sena 1500- och tidiga 1600-talet var det den vita häxan som i allt högre

”Det en häxa sade var viktigt och deras inflytande berodde ofta på fruktan.”

I Essex under det sena 1500-talet hade häxeri blivit den näst vanligaste brott san kl a gel sen efter stöld.

grad riskerade att åka fast.

Attityden till alla former av magi hade förändrats snabbt sedan 1300-talet. Den tidiga kristna kyrkan kallade både magi och häxeri för villfarels­e, men under medeltiden vände prästerna åter uppmärksam­heten mot häxeri. Den tyske kyrkomanne­n Heinrich Kramer såg häxor som ett verkligt hot mot samhället och mot själarna i sin församling. I Malleus Maleficaru­m, utgiven 1487, insisterad­e han på att häxeri var något verkligt och en form av kätteri. Det påverkade attitydern­a i trehundra år. Kramer ville se häxorna jagade, torterade om så behövdes för att få fram erkännande­n, och dödade. Svarta häxor som använde magi för att skada andra kunde redan gripas. Men nu började tanken på att alla häxor var skadliga att få fäste. Deras krafter misstänkli­ggjordes och de sågs i allt högre grad som djävulens sändebud, likställda med demoner, som deltog i fruktansvä­rda ritualer.

På några årtionden hade präster i södra Tyskland inlett ofta storskalig­a häxjakter som sedan spred sig till andra länder. I Trier medförde en rad förföljels­er under ärkebiskop Johann

VII von Schonenber­g i slutet av århundrade­t att två byar lämnades med bara två invånare – resten hade avrättats som häxor. I Lorraine hävdade domaren Nicholas Remy att han hade dömt 900 häxor till döden på bara tio år. Rättegångs­protokolle­n visar att många av de anklagade ursprungli­gen misstänkts för att de utfört det som tidigare hade ansetts vara vardagsmag­i. Under tvång eller genom fruktan erkände många att de utfört mörkare former av häxeri. Ibland gick de som erkände häxeri vidare till att peka ut andra. År 1582 greps Ursula Kemp i St Osyth i Essex som erkände att hon använt häxkonst för att döda ett barn och sin egen svägerska. Hon anklagade sedan andra för att vara häxor – flera av dem erkände sedan fruktansvä­rda brott efter att de gripits.

Hysterin kring häxeri började bli större över hela Europa. Jobb som varit förbehålln­a den respektera­de kloka gumman, som förlossnin­gshjälp, blev en måltavla för förföljarn­a, särskilt eftersom tron på att häxor använde fett från barn för att göra flygsalvor ökade. År 1669 hängdes den 67-åriga Anna Ebeler, som skötte om kvinnor efter deras förlossnin­gar, i Augsburg i Tyskland efter att hon anklagats för att ha dödat en nybliven moder med en skål soppa. I England började häxjägare dyka upp. De här självutnäm­nda domarna besökte olika städer och mot en viss avgift letade de upp påstådda häxor som sedan överlämnad­es till rätten.

Häxjaktern­a i Europa under 1500- och 1600talet tros ha lett till minst 40 000 dokumenter­ade avrättning­ar. Många fler tros ha dött i fängelse i väntan på rättegång eller för att de tagit sitt eget liv av rädsla. På 1700-talet började häxeri försvinna ur brottsregi­stren, men upplysning­en innebar också att många av de gamla metoderna som gett så många vita häxor så mycket problem hade förlorat sitt grepp om människorn­a. Skrock och folktro finns fortfarand­e, men det är bara ett eko av en tid då det gav verklig makt åt häxan i huset bredvid.

Vita häxor eller de kloka kallades också för mycket annat, som trollkunni­ga, siare och besvärjare.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Rädslan för häxor ökade stort i Tyskland under 1400- och 1500talet. Den här illustrati­onen av Hans Baldung visar många av de groteska saker häxorna troddes utföra.
Rädslan för häxor ökade stort i Tyskland under 1400- och 1500talet. Den här illustrati­onen av Hans Baldung visar många av de groteska saker häxorna troddes utföra.
 ??  ?? Kärleksmag­i utfördes av vita häxor och kloka gubbar och gummor.
Kärleksmag­i utfördes av vita häxor och kloka gubbar och gummor.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden