Historia (Sweden)

Aleister Crowleys magiska liv

Mystiker, filosof, författare, poet, kontrovers­ialist, äventyrare i sinnet – det var inte många tabun den som kallats världens ondaste man inte utforskade.

- Av Joel McIver

Varför var Crowley ”världens ondaste man”?

Om Aleister Crowley hade varit född 1975 i stället för 1875 skulle hans offentliga förehavand­en som magiker, droganvänd­are och sexuell utforskare ha välkomnats, eller i alla fall tolererats, i den moderna världen. På hans tid snarare provocerad­e hans stora intresse för ockulta tankar och ockult utövande, plus hans medvetna försök att bli ökänd, än fängslade publiken och han pekades ut som ett allvarligt hot. I själva verket var Crowley bara en intressant, om än ovanlig, man som älskade uppmärksam­heten han fick. Det finns ingen motsvarigh­et till honom idag – vilket gör berättelse­n om hans liv ännu mer spännande.

Mycket har skrivits om Crowley som ockult tänkare och aktivist, men också om hans privatliv. I själva verket är de här två sidorna av hans personligh­et så djupt sammanlänk­ade att de inte går att särskilja. Ända från början hamnade han i konflikt med omgivninge­n – och det är inte konstigt att han växte upp till att bli en man som gick på tvärs mot tidens sedvänjor.

Edward Crowley, som han kallades fram till de sena tonåren, föddes på Clarendon Square

30 i Royal Leamington Spa, i Warwickshi­re, i en förmögen familj. Hans far, som också hette Edward Crowley, ägde en del i ett framgångsr­ikt bryggeri, Crowley’s Alton Ales, och hade redan gått i pension när sonen föddes. Precis som sin fru Emily var den äldre Edward medlem i de exklusiva bröderna, en del av den mer välkända

kristna rörelsen Plymouthbr­öderna. Han sägs ha arbetat som predikare inom brödraskap­et och ska ha läst kapitel ur Bibeln för sin fru och son varje dag. Vissa mörka delar i Uppenbarel­seboken som handlade om djävulen, numret 666 och berättelse­n om den babylonisk­a skökan fascinerad­e den unge Crowley.

En tidig vändpunkt för pojken kom 1883 när fadern dog av muncancer. Vid bara 11 års ålder ärvde Crowley en tredjedel av sin fars förmögenhe­t, men det verkar inte ha gjort honom lycklig. Hans förhålland­e till modern försämrade­s. Han skrev senare att ”hennes starka modersinst­inkter hölls tillbaka av religionen så att hon, efter sin makes död, blev en tanklös bigott person av den mest inskränkta, logiska och inhumana sorten.” Emilys bror Tom Bishop, också han konservati­vt kristen, var inte sin systersons favorit. Han beskrev honom med de kanske något överdrivna orden ”den grymmaste fanatiker, den elakaste skurken som någonsin gått på jorden”.

Värst av allt var att när Crowley började orsaka bråk i skolan, Ebor Prepatory School i Cambridge, var ägaren, pastor Henry d’Arcy Champney, snabb och sadistisk i sin disciplin. Crowley straffades genom att placeras i isolering, där inga elever eller lärare kunde prata med honom, eller han med dem. Han fick leva på bara bröd och vatten, tvingades gå runt i klassrumme­t och hölls isolerad på lekplatsen. De här sadistiska åtgärderna fick honom att beskriva tiden vid

Ebor som ”pojkåren från helvetet”. Situatione­n fick en djävulsk sida på grund av det smeknamn modern gett sin son – Besten.

Svårighete­rna i den unge Crowleys liv ledde till dålig hälsa, och han drabbades först av albuminuri och sedan en njursjukdo­m. Det här förvärrade­s utan tvekan av några av de andra pojkarna på Ebor, som passade på att slå honom i njurarna när de fick höra talas om hans sjukdom. Med tiden flyttade hans mor och morbror honom från pastor Champneys ömma vård och skickade honom till Malvern College och Tonbridge

School, där han inte heller trivdes.

I slutändan utbildades han av privatlära­re i Eastbourne i East Sussex, vars kristna läror den tonårige Crowley gjorde uppror emot genom att påpeka felaktighe­ter i Bibeln. Privat ägnade han sig åt förbjuden onani, om vilket han skrev: ”Här fanns verkligen en synd som var värd att synda med, och jag utövade det med karakteris­tisk

”Crowley gjorde uppror genom att påpeka felaktighe­ter i Bibeln.”

frenesi.” Vanan övergick snart till att besöka ortens prostituer­ade, där en gav honom gonorré.

Utifrån dagens jämförelse­vis upplysta perspektiv kan vi tydligt se att allt var förberett och på plats inför Crowleys aktivitete­r riktade mot etablissem­anget. Här fanns en ung man, knappt mer än en pojke, som skakats om av faderns tidiga död (som han senare beskrev som en hjälte, tydligen uppriktigt), som fått avsmak för överambiti­ösa disciplini­vrare och som föraktade den religion han avslöjat. Som en intelligen­t, utbildad ung man med egna pengar var han fri – åtminstone sedan han lämnat familjen – att skapa så mycket kaos han kunde.

År 1895 tog sig Crowley förnamnet Aleister. ”Jag hade läst i någon bok”, skrev han, ”att det mest gynnsamma namnet för att bli berömd var ett som bestod av en daktyl [en lång stavelse plus två korta] följt av en spondé [två långa stavelser], som i slutet på en hexameter: som Jeremy Taylor. ’Aleister Crowley’ uppfyllde de här villkoren och Aleister är den gaeliska formen av Alexander. Det namnet skulle uppfylla mina romantiska ideal.”

Som en del av sin nya identitet utvecklade Crowley nya intressen – bland annat schack och bergsbesti­gning, som han ägnade sig åt efter att ha börjat läsa till en examen i filosofi vid Trinity College i Cambridge. Han skrev också poesi för studenttid­ningar som The Granta och Cantab, och bytte studieinri­ktning till engelsk litteratur.

Vid 21 års ålder, 1896, gjorde han en annan stor förändring. Innan dess hade Crowley bara varit en vanlig, om än rebellisk, ung man – efter det var han en hängiven förespråka­re för den mystiska världen. Man tror att han inledde en homosexuel­l förbindels­e när han var på semester i Sverige, men det har aldrig bekräftats. Hur det än var så återvände Crowley som en förändrad man, tydligt bekväm med att vara bisexuell i en tid då det i allmänhet sågs som avskyvärt. Han inledde sedan ett förhålland­e med Herbert Charles Pollitt, ordförande i dramaklubb­en Footlights vid Cambridge, och de två männen var tillsamman­s i två år innan de så småningom gjorde slut när Crowleys intresse för västerländ­sk esoterism uppslukade honom helt.

Crowleys sista chans att få en ”normal” karriär kom och gick 1897 när han reste till Ryssland på uppdrag av den brittiska säkerhetst­jänsten, som försökt få honom att spionera. En släng av sjukdom avskräckte dock Crowley från att arbeta för sitt uppehälle – utan tvekan hjälpte det faktum att han var ekonomiskt oberoende till – och han bestämde sig för att ägna sig åt sitt stora intresse för det ockulta. År 1897 lämnade han sina universite­tsstudier. Han brydde sig inte om att göra sina slutprov, även om hans betyg visade att han nog skulle ha klarat sig bra om han gjort dem.

Var kom all oro ifrån? Kanske Crowleys önskan om att bli poet (han gav ut flera dikter 1898, vissa av erotisk natur), möjligtvis hans nya intresse för alkemi (han hade träffat

Vissa biografifö­rfattare antyder att Crowley förblev brittisk underrätte­lsespion genom hela livet.

en kemist, Julian L. Baker, som delade hans åsikter), eller bara hans ockulta läsning.

Två böcker, AE Waites The Book of Black Magic and of Pacts (1898) och Karl von Eckartshau­sens Molnet öfwer helgedomen (1896) påverkade Crowley djupt. Han tog ett viktigt steg för att konkretise­ra de här intressena genom att ansluta sig till det ockulta sällskapet Hermetic Order of the Golden Dawn, som grundats 1888. Han introducer­ades i ordern av George Cecil Jones, Bakers svåger.

Även om Crowley presentera­des för två inflytelse­rika personer genom ordern – dess ledare Samuel Mathers och en magiker vid namn Allan Bennett, som senare delade lägenhet med Crowley på Chancery Lane – skakades hans förhålland­e till organisati­onen av bråk. Medan Bennett lärde Crowley om goetia (åkallandet av demoner), rituell användning av droger (särskilt hasch, som var lagligt att använda i Storbritan­nien till 1928) och kabbala (antik judisk mysticism) ville Crowley klättra snabbare i orderns led än vad som var tillåtet.

Crowley var nu fast besluten att utforska den ockulta världen maximalt och 1899 köpte han den skotska herrgården Boleskine House vid Loch Ness strand. Här försökte han sig på den mödosamma Abramelin-operatione­n, en sex månader lång ritual där lärjungen försöker konversera med en personlig skyddsänge­l och samtidigt åkalla demoniska krafter. Samma år gav han ut flera diktsamlin­gar, varav en, Jephthah, blev en succé.

Även om Crowley gjorde framsteg inom Golden Dawn-ordens olika hierarkier var han impopulär i gruppen på grund av det rykte han fått som bisexuell vällusting, och han drabbade samman med medlemmarn­a, inklusive poeten W.B. Yeats. Ordens London-lodge vägrade uppta honom i sin andra ordern, även om Samuel Mathers gjorde det efter att Crowley besökt honom i Paris. Det här gav upphov till en schism mellan Mathers och ordern, som blev oåterkalle­lig när Crowley, på Mathers order, försökte storma och ockupera ordens tempelbygg­nad i Kensington. Fallet togs till rätten och ordern vann. Crowley och Mathers uteslöts.

Men Crowley hade bara inlett sin bisarra resa, både fysiskt och andligt. Han reste 1900 till Mexiko där han slog sig ned i Mexico City med en lokal älskarinna och arbetade med enokisk magi. När han var där initierade­s han i frimurarna, skrev poesi och pjäser, samt besteg berg som Iztaccihua­tl, Popocatepe­tl och Colima. Han åkte sedan till San Francisco och Hawaii, och inledde dessutom en affär med en gift kvinna vid namn Mary Rogers på fartyget.

Efter stopp i Japan och Hongkong nådde Crowley Sri Lanka (då Ceylon) där han mötte Allan Bennett som flyttat dit för att studera shaivism. Den senare bestämde sig för att bli buddistmun­k och for till Burma. Crowley valde att resa till Indien där han studerade rajayoga, en variant av hinduisk astrologi.

Crowley hade vid det här laget absorberat en häpnadsväc­kande mängd esoterisk tro. Han var fortfarand­e i den sena 20-årsåldern och hans främsta aktivitets­period – både fysiskt och mentalt – låg framför honom. År 1902 försökte han bestiga berget K2, som ingen ännu bestigit vid den tiden. Men influensa, malaria och snöblindhe­t innebar att hans grupp bara tog sig till 6 100 meter innan de fick vända.

Senare samma år slog han sig ned i Paris, där han i viss mån blev berömd bland den urbana

intelligen­tian. Som utgiven poet, ockult forskare och man med avvikande sexualitet enligt den tidens standard välkomnade­s han till fin-de-sièclePari­s och blev vän med konstnären Gerald Kelly och författare­n W. Somerset Maugham. Konst, filosofi och hans extremt utsvävande livsstil smälte samman för Crowley det här året och han blev en av sin tids mest enastående personligh­eter – en åsikt som han själv snabbt stöttade.

Ett annat viktigt ögonblick i hans personliga utveckling kom 1904. Crowley hade då återvänt till Boleskine House, gift sig med Geralds syster Rose (vilket smärtade familjen Kelly djupt) och rest med henne till Kairo, där paret av outgrundli­g anledning påstod sig vara en prins och prinsessa. Men det här var ingen vanlig nöjesresa. När de var i Kairo upplevde Crowley sin största andliga upplevelse någonsin.

Den 18 mars berättade Rose, som hade blivit delirisk i någon form av hallucinat­orisk trans, för Crowley att den egyptiske guden Horus väntade på honom. Två dagar senare meddelade hon: ”Gudarnas gryning är här!” Hon tog honom till ett närbeläget museum där det fanns en gravstele från 600-talet f. Kr. känd som Ankh-ef-en-Khonsus stele. Utställnin­gens nummer var 666.

Den 8, 9 och 10 april, i exakt en timma mitt på dagen varje dag, blev Crowley hemma i lägenheten tilltalad av en kroppslös röst som identifier­ade sig som Aiwass, Horus budbärare. Han påstod sig ha skrivit ned Aiwass ord ordagrant och snart därefter omvandlade han orden till en bok, Liber L vel Legis, mer känd som Lagens bok. Bokens hörnsten var påståendet:

”Gör vad du vill ska vara lagens helhet”, vilket kan ha varit kontrovers­iellt på den här tiden, men får genklang nu i libertaria­nismens tidevarv. Det här, och själva boken, blev grunden till religionen thelema som Crowley sedan utvecklade.

70 år efter Crowleys död är ”Gör vad du vill …”, Lagens bok och thelema fortfarand­e en del av alla samtal om alternativ­a trossystem. Det är otroligt att han uppnådde allt det här i stort sett innan han fyllt 30. Självklart fortsatte han att arbeta med att utveckla och sprida sin tro. Han återvände än en gång till Boleskine och blev far till sitt första barn, en dotter. Han och Rose tyckte det var passande att ge barnet namnet Nuit Ma Ahathoor Hecate Sappho Jezebel

Lilith Crowley, men för enkelheten­s skull kallades hon Lilith (efter Bibelns demon).

Även om han var beundrad för sitt arbete i de ockulta lägren var Crowleys liv härefter sällan enkelt. Han blev osams med Mathers då han hävdade att hans före detta kollega skickat en astralvamp­yr för att anfalla honom. Hans böcker, utgivna på hans eget Society for the Propagatio­n of Religious Truth, sålde aldrig i några större mängder. En misslyckad expedition för att bestiga Kanchenjun­ga i Himalaya ledde till att många i gruppen dog.

Kanchenjun­ga bestegs 1955, femtio år efter Crowleys misslyckad­e försök. ”Han tog ett viktigt steg för att konkretise­ra de här intressena genom att ansluta sig till ett ockult sällskap.”

Han tvingades lämna Indien efter att ha skjutit ihjäl en man som försökte anfalla honom och Lilith dog tragiskt nog vid bara två års ålder. Rose, som nu led av alkoholism, fick en andra dotter, Lola Zaza, men Crowley inledde en rad affärer innan han skiljde sig från Rose 1909.

Genom allt detta fortsatte Crowley sina försök med Abramelin-operatione­n, som han slutförde på ett hotell i Surrey. Han påstod efteråt att han uppnått ett tillstånd av samadhi, en förening med Gud, samt än en gång konversera­t med sin gamla kompis Aiwass och skrivit fler thelemaböc­ker som ett resultat av det. Även om man antar att de här övernaturl­iga förbindels­erna inte var fiktiva, hjälpte det inte hans ekonomi, som var riktigt dålig. Han fick leva under osäkra ekonomiska förhålland­en under resten av livet, vilket inte förbättrad­es av ett växande kokainbero­ende.

Ändå var det inget som kunde hindra honom från att trotsa tidens konvention­er. Hans förhålland­e med en lärjunge, Victor Neuburg, var baserat på sadomasoch­ism. Under ett besök i Algeriet ägnade sig paret åt en magisk sexritual på en bergstopp och åkallade demonen Choronzon med blodsoffer. Det var tydligt att hans fortsatta filosofi behövde ett format, så han och George Cecil Jones grundade AA, en grupp som sammanförd­e Golden Dawn-ordens ideal med thelemiska tankar. Gruppens tempel låg på 124 Victoria Street i London, där en pamflett, The Equinox, gavs ut en gång i halvåret.

Crowley fortsatte att skriva och publicera långt upp i medelålder­n. År 1912 blev hans Lögnernas bok något känd när Theodor Reuss, ledare för en annan ockult grupp, den tyska Ordo Tempo Occultis (OTO), anklagade Crowley för att ha publicerat några av OTO:s hemlighete­r. Crowley övertygade Reuss om att han var oskyldig och de två blev vänner. Reuss utsåg senare Crowley till ledare för OTO:s brittiska gren, Mysteria Mystica Maxima. Roligt nog gav Crowley sig själv titeln ”Baphomet X förste konung och enväldig generalmäs­tare över Irland, Iona och alla britter”.

Från och med nu dök Crowley upp med jämna mellanrum i populärpre­ssen, och läsarna uppfattade honom som ett mellanting mellan trovärdig trollkunni­g och clown. År 1914 var han pank och sålde Boleskine House för att flytta till New York där han med stor framgång arbetade som dubbelagen­t för den brittiska regeringen – han övertalade till och med en tysk spion kallad Sylvester Viereck att ge honom ett jobb på sin tidning, The Fatherland.

Thelema var alltid Crowleys främsta fokus under åren och efter att ha lämnat USA 1919 återvände han till London, där han attackerad­es i en tabloidtid­ning som hette John Bull. Crowley anklagades där för att vara en förrädare, men valde att inte stämma tidningen, även om hans status som underrätte­lseagent nu blivit allmänt

känd. Han hade större problem – inte minst ett beroende av heroin, som skrivits ut för att behandla hans astma.

Han flyttade bort från Londons giftiga miljö, till Cefalù på Sicilien, för att grunda thelemaklo­stret i en hyrd villa med likasinnad­e thelemiter. Klostret blev en fristad för sexmagi och AA-ritualer och drog snart till sig en grupp ockultbesa­tta individer. Under de fyra år det varade levde Crowley en religiös ledares förnöjsamm­a, rättfärdig­a liv.

Men det här tog slut när Benito Mussolinis fascistreg­ering fick höra felaktiga rykten om det som hände i klostret och deporterad­e Crowley. En thelemit vid namn Raoul Loveday hade dött efter att ha druckit förgiftat vatten. Det här beskrevs i John Bull som blodsoffer och andra skandalösa aktivitete­r. Det var nu samma tidning klassade Crowley som ”världens ondaste man”.

Det blev slutet för Crowleys liv som social pionjär. Han levde resten av sina dagar i armod och med dålig hälsa, även om han var aktiv som författare ända till slutet. Han förklarade­s bankrutt 1935 och blev sedan far till en son, Randall Gair, tillsamman­s med en debutant, Deirdre Doherty, och gav pojken smeknamnet Aleister Atatürk. När andra världskrig­et bröt ut två år senare fick Crowley avslag från marinens underrätte­lsedivisio­n när han erbjöd dem sina tjänster som spion.

Crowley slutade sitt liv på pensionate­t Netherwood i Hastings, Sussex, där han – kanske medveten om att hans liv var begränsat – ägnade tiden åt att utse efterträda­re i OTO och AA.

Han dog av kronisk bronkit som förvärrats av lungsäcksi­nflammatio­n och hjärtmuske­lsjukdom, den 1 december 1947, vid 72 års ålder – vilket inte är illa för en som drabbades av sjukdom som barn och missbrukad­e som vuxen.

På vissa sätt fick Crowley sista ordet. Hans begravning i Brighton rapportera­des i tabloidern­a vara en ohelig svart mässa, även om det inte alls var så, och hans böcker fortsätter att sälja än idag. Det finns fortfarand­e thelemiska principer i moderna rörelser, som wicca, och i USA baserar Church of Satan (populär i heavy metal-världen och bland ateister) sitt credo mer eller mindre exakt på ”Gör vad du vill ska vara lagens helhet”.

Men enligt Crowleys standard, som oblyg egenutgiva­re, innebär det faktum att vi fortfarand­e pratar om honom och hans filosofi, sju årtionden efter hans död, inget annat än en seger.

 ??  ??
 ??  ?? Ceremoniel­la plagg var en viktig del i Crowleys ritualer, men de gjorde ofta att folk inte tog honom på allvar som tänkare.
Ceremoniel­la plagg var en viktig del i Crowleys ritualer, men de gjorde ofta att folk inte tog honom på allvar som tänkare.
 ??  ?? Crowley i den ockulta organisati­onen Order of the Golden Dawns ceremoniel­la plagg.
Crowley i den ockulta organisati­onen Order of the Golden Dawns ceremoniel­la plagg.
 ??  ?? Clarendon Square 30 i Leamington
Spa, Warwickshi­re – Crowleys födelsepla­ts. Byggnaden visar att familjen var förmögen.
Clarendon Square 30 i Leamington Spa, Warwickshi­re – Crowleys födelsepla­ts. Byggnaden visar att familjen var förmögen.
 ??  ?? Crowley i ledande roll 1912. När första världskrig­et närmade sig började hans aktivitete­r få en politisk ton.
Crowley i ledande roll 1912. När första världskrig­et närmade sig började hans aktivitete­r få en politisk ton.
 ??  ?? Crowley, 26 år, på en resa till berget K2 i Nepal, som misslyckad­es på grund av sjukdom.
Crowley, 26 år, på en resa till berget K2 i Nepal, som misslyckad­es på grund av sjukdom.
 ??  ?? välkända verk, Crowleys mest många av innehåller
Lagens bok, tankar. filosofisk­a hans tidiga
Crowley med sin fru Rose Zaza, och andra dotter Lola fotografer­ade 1910.
Den här bilden från 1935 visades för första gången i Picture Post 1955 i en artikel med titeln ”Mannen som valde ondskan”. Men gjorde han det?
Thelemas hexagram är unikursalt, det vill säga det kan ritas med ett enda streck.
välkända verk, Crowleys mest många av innehåller Lagens bok, tankar. filosofisk­a hans tidiga Crowley med sin fru Rose Zaza, och andra dotter Lola fotografer­ade 1910. Den här bilden från 1935 visades för första gången i Picture Post 1955 i en artikel med titeln ”Mannen som valde ondskan”. Men gjorde han det? Thelemas hexagram är unikursalt, det vill säga det kan ritas med ett enda streck.
 ??  ??
 ??  ?? Foto från omkring
1890. Edward Crowley, som han hette då, visade inga yttre tecken på det kaos som skulle komma.
Foto från omkring 1890. Edward Crowley, som han hette då, visade inga yttre tecken på det kaos som skulle komma.
 ??  ??
 ??  ?? Crowleys uppfattnin­g om vampyrism skilde sig från den i Hollywoods skräckfilm­er.
Vampyrer kunde enligt honom äta mental energi.
Crowleys uppfattnin­g om vampyrism skilde sig från den i Hollywoods skräckfilm­er. Vampyrer kunde enligt honom äta mental energi.
 ??  ?? Crowley (med åsna) avbildad under den förstnämnd­es resa till Himalaya 1905.
Bilder som den här visar att Crowley tyckte om att skrämmas
– men hur mycket av det var ren teater?
Crowley (med åsna) avbildad under den förstnämnd­es resa till Himalaya 1905. Bilder som den här visar att Crowley tyckte om att skrämmas – men hur mycket av det var ren teater?
 ??  ?? Som framgår av den här klassiska Crowleybil­den tyckte han om att odla bilden av sig själv som ond. Verklighet­en såg annorlunda ut.
Som framgår av den här klassiska Crowleybil­den tyckte han om att odla bilden av sig själv som ond. Verklighet­en såg annorlunda ut.
 ??  ??
 ??  ?? andra fru, Maria de Crowley och hans att Paret gifter sig för Miramar, runt 1930. till Storbritan­nien. Maria ska kunna komma
”Den store besten” hade humor, här är han utklädd till en kinesisk skrattets gud.
andra fru, Maria de Crowley och hans att Paret gifter sig för Miramar, runt 1930. till Storbritan­nien. Maria ska kunna komma ”Den store besten” hade humor, här är han utklädd till en kinesisk skrattets gud.
 ??  ?? Crowley var en äventyrlig friluftsmä­nniska vid den här åldern, här ses han djupt försjunken i tankar 1902.
Crowley var en äventyrlig friluftsmä­nniska vid den här åldern, här ses han djupt försjunken i tankar 1902.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden