Historia (Sweden)

Gardners skapelse wiccca

Med hjälp av forntida och nutida skrifter och kommentare­r förde Gerald Gardner in wicca i den moderna religiösa diskursen under mitten av 1900-talet och blev dess första mediastjär­na.

- Av Mike Haskew

Han förde in wicca i den moderna religiösa diskursen.

Modern wicca kan spåra sitt ursprung till det tidiga 1900-talet och de individer som drogs till mysticism och ockultism, och sökte en koppling till den antika världens religioner, särskilt dem i norra och västra Europa.

Även om debatten om religionen­s sanna ursprung fortsätter blev modern wicca populärt under 1940- och 1950-talet, särskilt genom Gerald Gardners skrifter och föreläsnin­gar. Han var en före detta brittisk statstjäns­teman och äventyrare som reste mycket under sitt liv. Han drogs till utforskand­et av hedniska religioner i Asien och Afrika medan han studerade druidernas och andra utövares metoder. Wicca innefattar idag följare som samlas i covens, vanligtvis upp till 15 medlemmar, som utövar häxeri och dyrkar naturen. De hyllar den kvinnliga guden, eller gudinnan, och andra gudar.

Wiccaner ser i allmänhet sin religion som baserad i förkristen tradition, även om den också innefattar aspekter av ett antal forntida religioner hämtade från många redan existerand­e traditione­r och har blandats med forntida och moderna mystikers esoteriska skrifter. Religionen innefattad­e ceremoniel­l magi, lärosatser från frimurarna, spiritism, teosofi, religionen thelema och dess grundare, den mystiske Aleister

Crowley. Den främsta förespråka­ren för modern wicca, faktiskt ”wiccans fader”, Gardner, gjorde religionen populär i mitten av 1900-talet, särskilt genom boken Book of Shadows, en samling av andra människors texter, formler och traditione­r som sammanfört­s med några av Gardners egna tankar och tolkningar.

Gardners resa genom mysticisme­ns värld blev livslång. Han föddes i Blundellsa­nds i engelska Lancashire den 13 juni 1884 i en förmögen familj verksam inom timmerhand­el. Han växte upp påverkad av sin irländska barnflicka, Josephine ”Com” McCombie och tillbringa­de mer tid med henne än med sina föräldrar under barndomen. Han var en sjuklig pojke och hans familj betalade för att han tillsamman­s med Com skulle kunna bo på franska Rivieran, Kanarieöar­na och Afrikas kust. Längs vägen utvecklade han en fascinatio­n för rustningar som också skulle vara livet ut.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden