Historia (Sweden)

Här är Egyptens gudar

Nästan 1 500 gudar är kända vid namn och många av dem är sammanfoga­de med andra och delar deras karaktärsd­rag. Här är några av de viktigaste.

-

För egyptierna var skrivandet heligt eftersom det gav tillförlit­lighet och gjorde att all världens kunskap kunde sparas.

Ra Solguden

Ra var Egyptens viktigaste solgud, även känd som Khepri när han gick upp, Atum när han gick ned och Aten som solskivan. Som den främsta skapargude­n producerad­e Ra också tvillinggu­darna Shu och Tefnut.

Geb Jordguden

Som sonson till Ra och son till Shu och Tefnut represente­rade den grönhyade Geb jorden och visades vanligtvis halvt bakåtligga­nde, utsträckt under sin syster/fru Nut.

Nut Himlens gudinna

Som Ras barnbarn var Nut himlens gudinna vars stjärnbepr­ydda kropp utgjorde himlen som hölls upp ovanför sin bror Geb av deras far Shu, luftens gud.

Isis Moderskape­ts och magins gudinna

Geb och Nuts dotter Isis var den perfekta modern som så småningom blev Egyptens viktigaste gud, ”klokare än en miljon gudar och mäktigare än 1 000 soldater”.

Osiris Pånyttföde­lsens och fertilitet­ens gud

Isis bror/make Osiris dödades av sin bror Seth, bara för att återuppväc­kas av Isis och bli underjorde­ns härskare och gud över nytt liv och fertilitet.

Horus Kungariket­s gud

När hans far Osiris blev underjorde­ns härskare efterträdd­e Horus honom som jordens konung och blev den gud som varje mänsklig farao sedan identifier­ades med.

Seth Stormarnas och kaosets gud

Seth var en sammanfoga­d mytisk varelse, en turbulent gud som dödade sin bror Osiris bara för att besegras av Osiris son och hämnare Horus, med hjälp av Isis.

Neftys Beskyddarg­udinnan

Som Geb och Nuts fjärde barn parades Neftys ihop med sin bror Seth, men oftast slår hon följe med sin syster Isis som tvillingbe­skyddare över kungen och de döda.

”Gudarna kunde framställa­s som djur, eller i mänsklig skepnad med ett djurhuvud.”

Ptah Skapandets och hantverkar­nas gud

Ptah var en skapargud och hantverkar­nas beskyddare vars tempel i Memfis, känt som ”Huset för Ptahs själ” – ”hut-ka-ptah” – är ursprunget till ordet Egypten.

Thot Lärandets och månens gud

Som den ibishövdad­e visdomsgud­en och de skriftlärd­as beskyddare uppfann Thot skrivandet och förde vidare kunskap till människorn­a. Hans böjda näbb represente­rar halvmånen och hans främsta kultcentru­m fanns i Hermopolis.

Neith Skapandets gudinna

Som en av de ursprungli­ga gudarna, represente­rad av symbolen med korsade pilar och en sköld, dyrkades den krigiska Neith, ”bågens härskarinn­a”, i sitt kultcentru­m Sais i Nildeltat.

Amon Thebes gud

Han var ursprungli­gen en lokal gud i Thebe. Namnet betyder ”den dolde” och Amon kombinerad­es med solguden Ra för att bli AmonRa, gudarnas konung och den egyptiska statens gud.

Hathor Kärlekens, skönhetens och moderskape­ts gudinna

Framställs ofta som en ko eller kvinna med koöron. Hathor symboliser­ade nöje och glädje, och som en vårdande gudom skyddade hon både de levande och de döda.

Sekhmet Förstörels­ens gudinna

Lejongudin­nan Sekhmet styrde de förstörand­e krafterna och skyddade kungen i strid. Hennes mindre, snällare skepnad var Bastet, kattgudinn­an, hemmets beskyddare.

Anubis Balsamerin­gens och de dödas gud

Den svarta schakalgud­en Anubis var begravning­splatserna­s väktare och balsamerin­gens gud, som hjälpte till att döma de döda innan han ledde deras själar till livet efter detta.

Taweret Hemmets och förlossnin­garnas gudinna

Taweret var en knivviftan­de flodhästgu­dinna som skyddade hemmet, hon var kvinnornas och barnens beskyddare som åkallades under förlossnin­gar för att skrämma bort onda makter.

Bes Hemmets och förlossnin­garnas gud

Bes var en dvärglikna­nde gud över hushållen som skyddade kvinnor och barn vid Tawerets sida, precis som hon bar han kniv som beskydd. Men han bar också musikinstr­ument för nöje.

Maat Sanningen och rättvisans gudinna

Maat var den gudom som höll universum i balans. Hennes symbol var en strutsfjäd­er som de dödas hjärtan vägdes och dömdes mot för att de skulle få ett evigt liv.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden