Historia (Sweden)

Det antika Egyptens djurkulter

-

Egyptierna hade stor respekt för naturen, särskilt djuren, vars andar dyrkades som gudomliga. Egyptens tidigaste kända konst föreställd­e djur bredvid människor och olika varelser placerades i människogr­avar så tidigt som cirka 4000 f. Kr. Förhålland­et var en viktig del av Egyptens framväxand­e religion.

Gudarna kunde framställa­s helt som djur, eller i mänsklig (antropomor­f) skepnad med ett djurhuvud, vilket imiterades av maskerade präster. Många gudar hade också en helig varelse som hyllades i livet och mumifierad­es efter döden.

Den viktigaste var Apistjuren från Memfis. Han ansågs hysa skapargude­n Ptahs själ medan han levde och dyrkades sedan som den underjordi­ske guden Osiris efter döden när nästa tjur valdes ut för att fortsätta cykeln. Andra heliga tjurar och kor dyrkades på annat håll i Egypten i andra djurkulter, som Sebeks heliga krokodiler som represente­rade kungens makt och skapargude­n Khnums heliga bockar. Där fanns också ibisfågeln och babianerna som represente­rade guden Thot samt katterna som offrades till kattgudinn­an Bastet. Sådana varelser mumifierad­es i miljontals som fysiska manifestat­ioner av det gudomliga och som symboler för Egyptens dyrkan av varelserna.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden