Historia (Sweden)

Nyckelfigu­rer

Männen som kämpade för att förstöra orden och de som försvarade den.

-

Jacques de Molay 1243–1314 (18 MARS)

Den 23:e och sista stormästar­en. Lite är känt om De Molays tidiga liv, men han skulle gå till historien som den mest berömda tempelridd­aren. Han ville reformera riddarorde­n, ett mål han aldrig lyckades uppnå.

Kung Filip IV 1268–1314 (29 NOVEMBER)

Under kung Filips ledning omvandlade­s Frankrike från ett feodalt land till en centralise­rad stat. Han trodde på en allsmäktig monarki och hade som ambition att placera sina släktingar på tronerna runt om i världen. Han krossade Tempelherr­eorden och fördrev judarna från Frankrike.

Påve Clemens V 1264–1314

Clemens föddes som Raymond Bertrand de Got och utsågs till påve den 5 juni 1305. Det finns meningsski­ljaktighet­er kring hans lojalitet gentemot Filip IV. Vissa menar att han bara var ett verktyg åt kungen medan andra anser att han agerade relativt självständ­ig. Han har hur som helst blivit känd som påven som kväste Tempelherr­eorden.

Guillaume de Nogaret 1260–1313

Guillaume var kung Filips beskyddare och hade tidigare varit inblandad i en dispyt mellan kungen och påve Boniface genom att uppmuntra kungen att låta kidnappa påven. Han hade också en central roll i Tempelherr­eordens fall då han tvingade tempelridd­arna att vittna mot orden.

Geoffroi de Charney OKÄNT–1314

Charney var handledare i Normandie och var från ung ålder medlem i Tempelherr­eorden där han klättrade i leden. Som så många andra i orden blev han arresterad, torterad och tvingad till ett erkännande som han senare tog tillbaka.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden