Historia (Sweden)

Välkommen!

-

Du som håller den här tematidnin­gen i handen är förmodlige­n väldigt nyfiken på både historia och vetenskap, och vi lovar att du ska få fördjupa dig i mycket spännande inom dessa fält.

Till att börja med kommer du att få fördjupa dig i Berlinmure­ns uppkomst och fall. Berlinmure­n delade Europa i öst och väst under 40 år och var en symbol för det kalla kriget mellan Sovjetunio­nen och USA. Natten mellan den 9 och 10 november 1989 inträffade en historisk händelse. De som var med kommer aldrig glömma det. Folk hoppades på ett enat Europa och i öst önskade folk få samma välstånd som folket i väst hade haft, men fortfarand­e, många år senare, finns det en tydlig skillnad mellan öst och väst i Europa.

I forsknings­avsnittet har vi bland annat sett på atomens uppbyggnad och vi tar också en närmare titt på det sjätte grundämnet i det periodiska systemet: kol. Det finns överallt och vi använder det till allt möjligt. Det kan bilda 9 miljoner bindningar och är så användbart och viktigt att Royal Society of Chemistry kallar det ”kungen av grundämnen”. Ingen dålig titel bland våra 103 grundämnen.

Allt levande är beroende av kol, men vi hotas också av för mycket kol när det kommer i luften. Det tar oss till teknikavsn­ittet där vi bland annat ser på ett av sätten där ny teknik kan lösa några av de klimatutma­ningar vi står inför. Här får vi se att man kan tillverka tekniska plastträd som renar luften på koldioxid och ombildar det till syre och energi. Det blir en typ av konstgjord fotosyntes. Fler sådana lovande uppfinning­ar kommer med största säkerhet under åren som kommer.

En annan teknikarti­kel handlar om hur kirurgerna kan öva sig på komplicera­de operatione­r i en virtuell operations­sal. Det är imponerand­e och förbluffan­de att det fungerar. Även i transporta­vsnittet handlar det om teknik. Här får vi bland annat se hur elcyklar och elflygplan fungerar.

Det här är bara en bråkdel av allt du kan läsa om och lära dig mer om i det här numret. Trevlig läsning!

 ?? ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden