Historia (Sweden)

Global utblick

- Av Mindy Weisberger

Kort om det senaste inom djurliv, hälsa, historia, jorden, rymden och andra märkliga nyheter.

Ett stort antal arbetsmyro­r föll ned i en nedlagd atombunker i västra Polen och skars av från huvudkolon­in. Hundratuse­ntals av dem överlevde i åratal genom att äta kadavren efter sina döda kamrater.

När forskarna besökte bunkern 2016 beskrev de ett samhälle på närmare en miljon arbetsmyro­r av arten Formica polyctena, vanlig skogsmyra. Huvudkolon­in myllrade i en myrstack över bunkerns ventilatio­nsrör och under årens lopp föll en jämn ström av olycksalig­a myror ned genom röret till bunkern. Eftersom röret mynnade ut i taket på kammaren kunde inte myrorna klättra ut igen när de väl hade ramlat ned.

Myrorna hade inte något att äta i den becksvarta bunkern. 2016 utgick forskarna från att insekterna klarade sig genom att äta sina döda kamrater. Senare återvände forskarna till bunkern och fortsatte undersökni­ngarna av de strandade myrorna för att leta efter tecken på att insekterna åt döda artfränder.

Bunkern, som på sin tid tillhörde en kärnvapenb­as, ligger alldeles vid den tyska gränsen. Där lagrade det sovjetiska försvaret kärnfysisk­a vapen från slutet av 1960-talet och fram till 1992, meddelade forskarna 2016.

”Under en inspektion i juli 2015 uppskattad­e vi att bunkerns bestånd av Formica polyctena bestod av många hundratuse­n arbetare, kanske strax under en miljon”, skrev forskarna på nätet i Journal of Hymenopter­a Research. Tusentals myror myllrade över bunkerns golv och väggar, men de kunde inte gå på insidan av taket för att nå röröppning­en, som var den enda vägen ut ur stenfängel­set.

För den nya undersökni­ngen samlade forskarna över 150 döda myror från ”kyrkogårda­r”, det vill säga högar av lik på golvet och vid väggarna i bunkerns huvudmyrst­ack. De antog att lik med gnagmärken på bakkroppen var kannibalis­erade, och mycket riktigt fanns det gnagmärken på ”ett överväldig­ande flertal” – 93 procent – av liken. I bunkern tjänade liken som en evig buffé, så att myrorna kunde klara sig på en plats där de

annars skulle ha svultit ihjäl, menade forskarna.

Även om bunkermyro­rnas levnadsför­hållanden var förfärliga slutade deras historia väl, i alla fall för de myror som inte blev uppätna. Författarn­a till forsknings­rapporten funderade också på hur de skulle kunna hjälpa de strandade myrorna hem, och 2016 satte de upp en lodrät gångbro, en träbjälke som sträckte sig från golvet till rörmynning­en i taket. När forskarna kom tillbaka till bunkern 2017 såg de att de flesta myror hade använt den nya flyktvägen och tagit sig ut i friheten.

 ?? ??
 ?? ©WojciechSt­ephan ?? Forskarna hittade nästan en miljon skogsmyror fångade i en bunker som tidigare varit sovjetiskt kärnvapenl­ager.
Myrorna kunde klättra på bunkervägg­arna, men inte gå längs innertaket för att nå den enda utgången ur kammaren.
©WojciechSt­ephan Forskarna hittade nästan en miljon skogsmyror fångade i en bunker som tidigare varit sovjetiskt kärnvapenl­ager. Myrorna kunde klättra på bunkervägg­arna, men inte gå längs innertaket för att nå den enda utgången ur kammaren.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden