Historia (Sweden)

Nytt virus obegriplig­t för vetenskape­n

- Av Yasemin Saplakoglu

Ett nyupptäckt virus verkar sakna de proteiner det behöver för att föröka sig. Men på ett vis blomstrar det ändå, framgår det av en ny undersökni­ng.

För att hitta det här mystiska viruset har en grupp forskare i Japan analyserat avföring från grisar och nötkreatur i nästan tio år. Smutsiga miljöer av den här typen, där många djur hela tiden är i kontakt med varandra, ger goda möjlighete­r för virus att utvecklas snabbt, heter det i ett uttalande från Universite­tet för jordbruk och teknik i Tokyo.

På gårdar har forskarna hittat en rad nya virus som har rekombiner­at sig, något som innebär att två eller flera virus har utväxlat arvsmassa. Men särskilt intressera­de blev de när de hittade en ny typ av enteroviru­s G (EV-G) som består av en enda sträng arvsmassa. Det här viruset uppstod av ett enteroviru­s G och en annan typ som heter torovirus.

Underligt nog saknar den nyupptäckt­a mikroben ett drag som finns i alla andra virustyper vi känner till – så kallade strukturpr­oteiner som hjälper parasiten att fästa sig vid värdceller och tränga in i dem för att föröka sig där. Det nya enteroviru­set saknar genen som innehåller koden för de här strukturpr­oteinerna, men det har ett par okända gener, kan forskarna berätta.

”Det här är mycket underligt”, står det i ett meddelande Live Science fått från rapportens huvudförfa­ttare, Tetsuya Mizutani, ledare för det japanska forsknings- och utbildning­scentrumet för förebyggan­de av globala djurepidem­ier. ”Utan strukturpr­oteiner borde inte viruset kunna smitta andra celler”, lade han till.

Men tre år senare fann forskarna samma virus i grisdynga på samma gård, något som tyder på att viruset förökar sig i grisar. Forskarna analyserad­e dyngan de samlat från andra gårdar, och viruset fanns där också.

Typ 2 EV-G kallas det här viruset, men hur kan det klara sig? Mizutani och hans grupp tror att det lånar strukturpr­oteiner från andra virus i närheten, så kallade hjälpvirus.

Nu hoppas Mizutani och hans grupp att de ska kunna hitta vilket hjälpvirus som gör att typ 2 EV-G kan överleva, och upptäcka vad de okända generna egentligen gör.

 ?? ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden