Historia (Sweden)

Kattmumie innehöll tre individer

- Av Yasemin Saplakoglu

Skanning av en gammal kattmumie visade att den 2 500 år gamla katt som skulle finnas innanför bandagen inte var ett och samma djur. Istället innehöll mumien delar av tre katter, framgår av nya undersökni­ngar.

En forskargru­pp analyserad­e nyligen den 2 500 år gamla kattmumien som finns i Rennes konstmuseu­ms samlingar. Forskarna genomförde datortomog­rafi, en form av röntgenund­ersökning, för att se vad mumien innehöll utan att packa upp den. Därefter gjorde de digitala och genomsiktl­iga 3D-printade rekonstruk­tioner av innehållet.

Skanningen visade att den gamla mumien dolde en överraskni­ng. Istället för kattens huvud innehöll mumien en tygkula. Det fanns varken kranium, ryggrad eller bröstkorg där, men däremot fem bakben från tre olika katter. Benknotorn­a var murkna och ihåliga efter asätande insekters framfart, säger forskaren Théophane Nicolas vid National Institute of Preventive Archeologi­cal Research, som deltog i projektet. Det är oklart varför kattmumien i Rennes innehöll delar av tre olika katter, men vissa forskare tror att det ingick i ett ”svindleri genomfört av samvetslös­a präster under antiken”, uttalar Nicholas.

 ?? ?? Forskarna skiktröntg­ade den gamla egyptiska kattmumien för att se innehållet.
Forskarna skiktröntg­ade den gamla egyptiska kattmumien för att se innehållet.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden