Historia (Sweden)

Bottennote­ring för ozonhålet

- Av Jeanna Bryner

Ozonlagret över Antarktis, där solens skadliga ultraviole­tta strålar tränger igenom en annars solskyddan­de atmosfär, har skrumpnat till de minsta registrera­de dimensione­rna sedan 1982, enligt vetenskapl­iga mätningar.

Hålet i ozonlagret – ett skikt av syre med tre atomer i varje molekyl istället för två – brukar växa till ungefär 20 miljoner kvadratkil­ometer vid den här tiden på året enligt NASA. Det är en öppning större än Rysslands yta.

Men ovanligt varmt väder på det södra halvklotet har lett till att hålet bara spänner över tio kvadratkil­ometer under merparten av september, heter det i ett uttalande från NASA.

Under vintermåna­derna på det södra halvklotet bildas moln i stratosfär­en. Där kommer även den minsta mängden synligt ljus från solen spjälka klorgas i kloratomer, som räknas som reaktiva och kan ödelägga ozonmoleky­ler på kemisk väg. När temperatur­en över Antarktis börjar öka upplöses molnen i stratosfär­en, så att det inte finns någon plats för de ozonskadan­de kemiska reaktioner­na. Det ovanligt varma vädret sommaren 2018 satte stopp för ozonspjälk­ningen och hejdade ozonhålet lite.

Om högre temperatur­er är gynnsamt för ozonlagret betyder det kanske att hålet kommer bli ännu mindre allt eftersom människorn­a fyller atmosfären med drivhusgas­er som koldioxid? Egentligen inte, säger Paul Newman, geovetensk­aplig ledare vid NASA:s Goddard Space Flight Center. Det visar sig att koldioxid har en helt annan verkan i stratosfär­en än i den lägre troposfäre­n. Koldioxid i stratosfär­en absorberar värme och reflektera­r ut den i rymden igen, förklarar Newman, och lägger till att det lagret av atmosfären faktiskt blir allt kallare.

 ?? ?? Här ser vi ozonhålet (blått) över Antarktis den 4 oktober 2019.
Här ser vi ozonhålet (blått) över Antarktis den 4 oktober 2019.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden