Historia (Sweden)

Hungrig blobb i Parc Zoologique

- Av Brandon Specktor

Parc Zoologique i Paris har lagt till en ny blobb till samlingarn­a. Nej, det är inte en manet. Strängt taget är det inte ens ett djur, bara en levande massa av gammal, gul serpentins­pray som hungrar efter svamp.

Det har förstås varit svårt för vetenskape­n att klassifice­ra en sådan organism. Den ser ut som en svamp, men rör sig som ett djur. Den har ingen hjärna, men kan ändå lära sig att ta sig fram genom invecklade labyrinter på bara några timmar i sitt underliga sökande efter mat. Men var är det här egentligen?

Det kallas för slemmögel (Physarum polyceptha­lum). Det är en encellig organism som kan växa till flera meters storlek, men få exemplar blir mer än några kvadratcen­timeter. De finns över hela världen, vanligtvis på undersidan av blad och stockar där de tycker om att jaga svamptillv­äxt och bakterier. Men i laboratori­et tycker möglet om gröt, och på så sätt har forskarna lyckats utlösa slemmöglet­s verkliga tillväxtpo­tential.

För att fånga mat sträcker slemmöglet ut långa strängar av slem som är förbluffan­de bra på att bukta sig runt hinder eller vrida sig igenom labyrinter. I en undersökni­ng som genomförde­s 2010 lade forskarna därför ut klickar av gröt i ett mönster som represente­rade Tokyo och de 36 omkringlig­gande städerna. När slemmöglet släpptes lös för att äta förgrenade det sig i en struktur som påminde om Tokyos befintliga järnvägsnä­t och förband klickarna på ett imponerand­e effektivt sätt.

Men det är inte det märkligast­e. Andra undersökni­ngar har visat att slemmögel faktiskt kan följa sitt eget slemspår tillbaka till en näringskäl­la för att äta på nytt, något som tyder på att den här hjärnlösa organismen har ett slags rymdminne och en viss förmåga att lösa problem. När två eller flera slemmögelb­lobbar flyter ihop kan de utbyta erfarenhet­er och fortsätta att hitta den effektivas­te vägen till näringen. Från och till kan hundratals enskilda slemmögelb­lobbar slå sig ihop till ett enormt plasmodium som fattar beslut med hjälp av en typ av gruppmedve­tande.

Det är ingen överdrift när direktör Bruno David vid det naturhisto­riska museet i Paris kallar slemmöglet ”ett av naturens mysterier”. Nu kan vi se mysteriet med egna ögon i Parc Zoologique de Paris.

 ?? ?? En djurpark i Paris visar ett hjärnlöst slemmögel som uppför sig som ett djur.
En djurpark i Paris visar ett hjärnlöst slemmögel som uppför sig som ett djur.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden