Historia (Sweden)

Glaciären som krymper snabbast i världen

- Av Stephanie Pappas

En glaciär i Patagonien har mist halva sin längd på 30 år och kan vara jordens snabbast försvinnan­de glaciär. Den här stora, trögflytan­de ismassan heter Hielo Patagónico Sur (HPS-12 eller Sydpatagon­iska isfältet) och ligger i Anderna i Chile. Forskare skrev i Nature Geoscience i september 2019 att HPS-12 har blivit tunnare, och att den inte sträcker sig så långt ut mot kusten längre.

Enligt deras analys av satellitda­ta har glaciären mellan år 2000 och 2008 mist i genomsnitt 30 meter i tjocklek om året nära den nedre änden. Som mest kom tjockleksm­inskningen upp till 44 meter om året, meddelar glaciärfor­skaren Etienne Berthier vid universite­tet i Toulouse. Det hände i den del som helt tinade bort 2018.

Earth Observator­y har offentligg­jort föreoch efterbilde­r som visar isminsknin­gen. En satellitbi­ld tagen från Landsat 5 den 27 januari 1985 visar hur glaciären sträcker sig ned från bergen i Sydpatagon­iska isfältet. En jämförelse­bild tagen från Landsat 8 i januari 2019 visar en annan verklighet. Där har isen dragit ihop sig i en mindre del av fjorden och lämnat bergen bara.

Glaciärern­a i Peru och Chile kallas tropiska glaciärer. Det kan låta som en självmotsä­gelse, men benämninge­n gäller glaciärer som ligger på de mellersta delarna av jorden och inte vid polerna. Tropiska glaciärer är på snabb tillbakagå­ng. Forskning offentligg­jord 2013 visade att glaciärern­a i Anderna mist mellan 30 och 50 procent av ytinnehåll­et sedan slutet av 1970-talet. De här glaciärern­a är utsatta för uppvärmnin­g både ovanifrån på grund av lufttemper­aturen, och nedifrån på grund av varmare hav där glaciären tar slut.

 ?? ?? Satellitbi­ld av glaciären Hielo Patagónico Sur (HPS-12) den 9 januari 2019.
Satellitbi­ld av glaciären Hielo Patagónico Sur (HPS-12) den
27 januari 1985.
Satellitbi­ld av glaciären Hielo Patagónico Sur (HPS-12) den 9 januari 2019. Satellitbi­ld av glaciären Hielo Patagónico Sur (HPS-12) den 27 januari 1985.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden