Historia (Sweden)

Tjernobyls radioaktiv­a kontrollru­m öppnas för visning

- Av Yasemin Saplakoglu

Nu kan turister komma in i kontrollru­mmet till reaktor 4 i Tjernobyl, där en av tidernas värsta kärnkrafts­olyckor utspelade sig. Men kontrollru­mmet är fortfarand­e mycket radioaktiv­t, så besökare måste ha på sig skyddsutru­stning när de går in, lät det i ett pressmedde­lande.

Ukrainas statsminis­ter Volodymyr Zelenskij utropade Tjernobyl till officiell turistattr­aktion i juni 2019 när han invigde en gigantisk kupol som är byggd för att isolera radioaktiv­t material.

Framtill dess hade mycket få fått åtkomst till reaktor 4, bara enskilda forskare och renhållnin­gsarbetare släpptes in. Nu har rundvisnin­gsguider i Tjernobyl bekräftat att kontrollru­mmet är öppet för djärva själar som gärna vill komma närmare platsen för katastrofe­n, enligt CNN.

Strålninge­n i rummet är 40 000 gånger starkare än normal nivå, enligt den tyska nyhetsbyrå­n Ruptly. De som vill in i anläggning­en måste ha skyddskläd­er, hjälm och mask, och de kan inte vara där i mer än fem minuter. Efteråt måste de genomgå strålnings­tester för att slå fast hur stora strålnings­doser de utsatts för, skriverCNN.

 ?? ?? I maj 2019 ökade bokningen av resor till Tjernobyl med ungefär 30 procent efter att den populära HBO-serien med samma namn sändes.
I maj 2019 ökade bokningen av resor till Tjernobyl med ungefär 30 procent efter att den populära HBO-serien med samma namn sändes.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden