Historia (Sweden)

Hubble fotografer­ar kollideran­de galaxer

- Av Hanneke Weitering

Lysande ögon i ett ohyggligt ansikte far genom den yttre rymden i en ny bild från Hubble-rymdtelesk­opet. De genomborra­nde ögonen i det här kusliga rymdansikt­et är de klara kärnorna i två avlägsna galaxer som frontalkol­liderar, och omkring sig har de ett virrvarr av stjärnor från sina respektive galaxskivo­r. En ring av unga, blå stjärnor utgör konturen av ett läskigt ansikte och de täta stjärnhopa­rna bildar näsa och mun.

Men den här skräckinja­gande uppsynen kommer inte att stirra ut i världsrymd­en i all evighet. Ringstrukt­uren som bildar ansiktskon­turen kommer bara finnas i 100 miljoner år, medan de två galaxernas sammansmäl­tning antagligen kommer ta mellan ett och två miljarder år, står det i ett uttalande från NASA.

Galaxexplo­sioner är ett ganska vanligt fenomen i rymden, men direkta frontalkol­lisioner som den här är förhålland­evis sällsynta. Den speciella ringformen kommer sig av frontalkol­lisionens våldsamma art.

”Galaxerna måste kollidera med exakt orienterin­g för att skapa ringen”, säger talesperso­ner för NASA. ”Sammanstöt­ningen töjde galaxernas skivor av gas, damm och stjärnor utåt. Det gav upphov till ringen av intensiv stjärnbild­ning som formar näsa och ansikte.”

Men den sällsynta galaktiska ringen är inte det enda som gör de här två sammansmäl­tande galaxerna speciella. De flesta galaxkolli­sioner uppstår när en större galax äter upp en mindre granne. Vår egen galax Vintergata­n består också av galaktisk kannibalis­m. Men de här två sammansmäl­tande galaxerna verkar vara ungefär lika stora. Med andra ord är det inte många par symmetrisk­a ögon som stirrar genom kosmos.

Den här sammansmäl­tningen av galaxer heter Arp-Madore 2026-424, en beteckning sammansatt av namnen på de två astronomer som beskrev den i boken A Catalogue of Southern Peculiar Galaxies and Associatio­ns, Halton Arp och Barry Madore. Arp-Madore 2026-424 finns ungefär 704 miljoner ljusår från jorden i stjärnbild­en Mikroskope­t.

Hubble-astronomer­na tog den här bilden den 19 juni 2019 i samband med ett ”snapshot-projekt” där de undersöker galaxer som inverkar på varandra på ovanliga sätt. De här observatio­nerna kommer hjälpa NASA att välja observatio­nsmål för James Webb-teleskopet, Hubbles efterfölja­re, som ska skjutas upp 2021.

 ?? ?? Hubbletele­skopets avancerade översiktsk­amera tog den här bilden av två galaxer som flyter ihop. De har det gemensamma namnet Arp-Madore 2026-424.
Hubbletele­skopets avancerade översiktsk­amera tog den här bilden av två galaxer som flyter ihop. De har det gemensamma namnet Arp-Madore 2026-424.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden