Historia (Sweden)

Rovern Curiositys ogästvänli­ga bergsutsik­t

- Av Brandon Specktor

Mars är den enda kända planeten i universum som enbart bebos av robotar. Vi har Insight, det solida robotsteto­skopet som lyssnar efter den röda planetens puls, och vi har Odyssey och gänget, en grupp droider som kartlägger planeten från omloppsban­or. Och i en ensam krater många tiotals mil från kamraterna klättrar Curiosity, den sista kvarvarand­e rovern på Mars.

Curiosity kan färdas 30 kilometer i timmen och har utforskat den 3,5 miljarder år gamla gropen som heter Galekrater­n sedan den landade där 2012. Nu klättrar rovern uppför berget i mitten av kratern, Mount Sharp eller Aeolis Mons. Med ett vackert foto tagit på roverns 2 573:e marsdag, den 1 november ifjol, visar Curiosity oss den sterila tomheten i det här enorma bergslands­kapet.

Den här bilden på NASA:s webbplats för marsfärder­na visar hur en stenig sluttning buktar upp mot bergssidan, medan en enorm, disig bergskam ruvar i bakgrunden. Den ryggen är kanten av Galekrater­n som stänger in rovern i ett område med ungefär åtta mils radie.

Bilden togs mot den sterila horisonten bakom Curiosity när rovern påbörjade sin långsamma stigning från foten av Mount Sharp. Det är en så absolut ensam situation, men ett av roverns viktigaste mål är att hitta tecken på att mikrober kan existera på Mars – eller att de kan ha gjort det förut.

 ?? ?? Rovern Curiosity letar efter liv på Mars, men det ser dött ut.
Rovern Curiosity letar efter liv på Mars, men det ser dött ut.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden