Historia (Sweden)

Bandmask hittad i en mans hjärna

- Av Rachael Rettner

En man i Kina upplevde anfall och andra mystiska symptom i många år innan läkarna slutligen hittade orsaken. Han hade en sällsynt parasit i hjärnan, och den hade antagligen funnits där i över tio år, framgår det av nyhetsnoti­sen.

Mannen från Guangzhou sa att han började märka av domningar i vänster sida av kroppen redan 2007, rapportera­de Fox News. Under åren därefter fick han mer oroväckand­e symptom, däribland blackouter och andra anfall utan att läkarna hittade den verkliga orsaken till sjukdomen.

Men 2018 upptäckte läkarna en nästan tolv centimeter lång bandmask i hans hjärna. Han diagnostic­erades med sparganos, en infektion orsakad av en typ av bandmaskla­rver som kallas Spirometra.

Människor smittas sällan av Spirometra, för parasiten lever helst i tarmarna på hundar och katter, enligt det amerikansk­a smittskydd­scentret CDC. Men människor kan ibland bli infekterad­e av att dricka vatten som är smittat med parasiten eller äta dåligt tillagat kött från arter som groda eller orm, som är värddjur för parasiten. Parasiten kan leva i upptill 20 år i människor, upplyser CDC.

Läkarna avlägsnade bandmasken från mannens hjärna under en två timmar lång operation. ”Operatione­n var riskabel”, ska mannens läkare, doktor Gu Youming, ha sagt till Asia Wire enligt Fox News. ”Den levande bandmasken rörde sig runt i hjärnan. Och vi måste få bort hela djuret, för eventuella rester av masken kunde ha börjat växa på nytt.”

 ?? ?? Bandmaskar­ten Spirometra förekommer över hela världen, men de flesta fynden i människor sker i sydostasia­tiska länder.
Bandmaskar­ten Spirometra förekommer över hela världen, men de flesta fynden i människor sker i sydostasia­tiska länder.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden