Historia (Sweden)

Digital analys av ”häxmärken” i grotta

- Av Mindy Weisberger

Med hjälp av 3D-modellerin­g och animation kan vi nu se mystiska ”häxmärken” som huggits in i grottvägga­r för många hundra år sedan för att fördriva ondska.

Märkena upptäcktes 2019 i Creswell Crags, en stängd kalkstensr­avin i Storbritan­nien. Närmare undersökni­ngar visade att utskurna emblem som de här var vanliga i medeltiden­s England. De satt runt dörrar, fönster och eldstäder för att hålla onda andar borta.

Ansvariga för fyndplatse­n, i samarbete med forskare vid Sheffield Hallam University i norra England, skannade märkena med lidartekni­k som bygger upp kartor genom att skjuta laserpulsa­r mot en yta och mäta det reflektera­nde ljuset. Fotogramme­tri kartlägger ytor i 3D och bildar en virtuell grotta som gör märkena tillgängli­ga för folk i allmänhet och för vetenskape­n. För inte så länge sedan gjorde gruppen en animerad framställn­ing av den virtuella rundturen och delade filmen på Vimeo.

Häxmärkena ristades in i grottvägga­rna mellan 1500-talet och 1800-talet, troligtvis av många generation­ers lokalbefol­kning som tillfogade mer och mer till de existerand­e märkena. Men det är ovisst vad som motiverade dem att lägga så mycket skydd i grottans väggar och tak. Det kan tänkas att märkena ristades in under perioder med dålig skörd eller sjukdom, och dessutom kan folk ha betraktat grottorna som en passage, där onda andar kunde komma upp till ytan från ett underjordi­skt helvete, säger administre­rande direktören Duncan Wilson till Historic England.

 ?? ?? De här märkena användes som skydd mot onda andar och häxor.
De här märkena användes som skydd mot onda andar och häxor.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden