Historia (Sweden)

MAGEN, TOLVFINGER-TARMEN, GALLGÅNGEN OCH BUKSPOTTS-KÖRTELN

-

Den första tiden efter en måltid är viktig för vår matsmältni­ng. Den nyligen anlända maten, bolus, har redan delvis brutits ned i munnen men nu ska den exponeras för en mängd matsmältni­ngsenzymer som ska bearbeta matmolekyl­erna, så att de kan absorberas i tarmen. Klumpen av mat och spott kommer in i magsäcken genom magmunnen. Här möter den en fientlig, främmande miljö, där molekyler som kontinuerl­igt utsöndras från slemhinnor­na aktiveras av magsaften som fyller magsäcken.

Förutom magsäcken finns det flera andra organ som också utsöndrar en egen cocktail av matsmältni­ngsenzymer. De här blandas med maten när den kommer ut i tolvfinger­tarmen, det organ som ligger alldeles efter magsäcken i matsmältni­ngskanalen.

Magsäcken är ett fascineran­de organ, för den har som huvuduppgi­ft att lagra maten och gradvis släppa ut den i tunntarmen. Utan den här portioneri­ngen skulle maten passera så snabbt genom matsmältni­ngskanalen att vi skulle gå miste om en enorm mängd värdefulla näringsämn­en, helt enkelt för att vår tarm inte skulle hinna absorbera dem. Men magsäcken kan bevara maten i timmar, och här knådas maten metodiskt, samtidigt som den bearbetas av den effektiva magsaften.

När den färdigbear­betade maten lämnar de nedre delarna av magsäcken för att hälsa på de väntande matsmältni­ngsenzymer­na i tolvfinger­tarmen är den väl förberedd. Nu är det snart klart för att maten ska bli en del av din kropp.

”I SLEMHINNOR­NA I MAGSÄCKEN OCH TARMEN FINNS DET TOTALT RUNT 100 MILJONER NEURONER.”

 ?? ?? Den lilla gallblåsan innehåller galla, en vätska som är helt nödvändig för att smälta fett.
Den lilla gallblåsan innehåller galla, en vätska som är helt nödvändig för att smälta fett.
 ?? ?? Slemhinnan i magsäcken är bra på att förnya sig och hela slemhinnan förnyas en gång i veckan.
Slemhinnan i magsäcken är bra på att förnya sig och hela slemhinnan förnyas en gång i veckan.
 ?? ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden