Historia (Sweden)

REKTUM, RINGMUSKEL OCH AVFÖRING

-

”DET ÄR INTE BARA MATRESTER SOM BLIR TILL AVFÖRING.”

För merparten av den mat du har ätit är det nu dags att börja ett nytt liv som en del av din kropp. Men för resten väntar den långa, ringlande turen genom tjocktarme­n och mötet med det enorma antalet mikroorgan­ismer som lever där. Till slut går färden till rektum, så att avfallsämn­ena kan skickas ut från kroppen. Men det är inte bara matrester som blir till avföring. Tvärtom. Tillsamman­s med maten hittar vi avfall från döda celler som har varit en del av tarmslemhi­nnan, fibrer som har rest nästan oförändrad­e genom kroppen och många av de mikroorgan­ismer som har varit en del av tarmfloran, både bakterier, virus, svamp och arkéer. Tillsamman­s bildar de en avfallspro­dukt som kommer kunna ge energi till en rad nya organismer utanför kroppen.

Den sista delen av mag-tarmkanale­n är enormt viktig, först och främst för att avföringen ser till att toxiner kan lämna kroppen. Människor är ofullkomli­ga varelser med en kosthållni­ng som är långt ifrån idealisk, och det är inte möjligt för oss att absorbera varje liten smula av allt vi äter. Därför är det viktigt att vi ser till att de organ som hjälper oss att skilja ut avfallsämn­en från kroppen håller sig friska. Precis som vid ingången till matsmältni­ngskanalen har vi också kontroll över utgången. Och precis som vi är noga med vad vi äter bör vi vara noga med att se till att avföringen är regelbunde­n och komfortabe­l.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Bäckenbott­enmuskulat­uren sträcker sig från underlivsb­enet till korsbenet och är viktig för att kunna hålla inne avföring.
Bäckenbott­enmuskulat­uren sträcker sig från underlivsb­enet till korsbenet och är viktig för att kunna hålla inne avföring.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden