Historia (Sweden)

Vad består te av

Det finns fler atomer i en kopp te än det finns antal koppar med vatten i alla världens hav.

-

BLANDNING

Drycken i koppen är en blandning, en kombinatio­n av olika molekyler och bindningar som inte är kemiskt sammanlänk­ade. Den innehåller vatten och molekylern­a i själva teet, nämligen polyfenol, aminosyror, enzymer, pigment, flyktiga ämnen och koffein. Vidare kan det finnas tillsatt mjölk som innehåller fettämnen, protein och sockerarte­r. Och kanske vanligt socker dessutom.

Måttstock: 10 centimeter

BINDNINGAR

Om vi skulle sätta teet under ett kraftfullt mikroskop skulle vi börja se de bindningar som blandninge­n består av. Bindningar är ämnen som består av två eller flera olika grundämnen som är sammanlänk­ade. Koffein har den kemiska formeln C8H10N4O2. Det innehåller åtta kolatomer, tio väteatomer, fyra kväveatome­r och två syreatomer. Måttstock: 0,78 nanometer

MOLEKYL

Plockar vi sönder koffeinet i mindre och mindre bitar får vi till slut molekyler. De innehåller olika atomer, de minsta enheter som kan ingå i kemiska reaktioner. Delar vi på koffeinmol­ekylen helt skulle syreatomer­na koppla ihop sig parvis till syremoleky­ler med två likadana atomer var.

Måttstock: 292 pikometer

GRUNDÄMNE

Zoomar vi in på en syremoleky­l är det ett grundämne vi ser. Grundämnen är ämnen som bara innehåller en typ av atom. Det finns över 90 grundämnen som förekommer naturligt på jorden, och ännu fler som tillverkas på syntetisk väg i laboratori­er. Syre är grundämne nummer åtta.

Måttstock: 60 pikometer

ATOM

Zoomar vi in ännu mer ser vi de subatomära partiklarn­a i atomerna: positiva protoner, neutrala neutroner och negativa elektroner. Antalet av varje typ är det som ger ett grundämne sina bestämda kemiska egenskaper. En syreatom innehåller åtta protoner, åtta neutroner och åtta elektroner.

Måttstock: 1 femtometer

 ?? ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden