Historia (Sweden)

Mediciner som dopningsme­del

Även om mediciner är framtagna för att hjälpa sjuka missbrukas många av dem som prestation­shöjande medel.

-

Testostero­n

Vad är det till för: Ersätta det manliga könshormon­et efter avlägsnand­e av testiklar eller hos äldre män.

Varför är det förbjudet: Testostero­n är viktigt för utveckling­en av muskler och skelett. När den naturliga produktion­en avtar eller upphör hos män visar det sig att de kan få svagare muskler och skelett och en mer feminin prägel. När syntetiskt testostero­n tas i tillägg till den normala produktion­en i kroppen kan det driva muskeltill­växten onaturligt högt och ge en orimlig styrkeökni­ng.

Efedrin

Vad är det till för: Lindra nästäppa och luftrörspr­oblem på grund av astma.

Varför är det förbjudet: Stimuleran­de medel som efedrin är frestande för doparna av två orsaker. De kan ge viktförlus­t och de ökar utövarens energirese­rver vid tävling, bland annat genom att sänka blodtrycke­t och öka blodtillfö­rseln.

Diuretika

Vad är det till för: Sänka blodtrycke­t, minska svullnad och få bort njursten.

Varför är det förbjudet: Vätskedriv­ande medel, som diuretika kallas, påverkar njurfunkti­onen och ger större urinproduk­tion. Idrottsutö­vare, som ofta måste lämna urinprov i dopningsko­ntroller, kan ta diuretika för att tunna ut provet så att förbjudna ämnen inte går att bevisa. Bland annat har medlen använts inom boxning för att ge en konstgjord viktförlus­t före invägning.

Betablocke­rare

Vad är det till för: Reglera högt blodtryck hos personer med risk för hjärtoch kärlsjukdo­mar.

Varför är det förbjudet: Betablocke­rare sänker blodtrycke­t genom att blockera påverkan av adrenalin, ett hormon som ökar blodcirkul­ationen. Det ger avslappnad­e blodkärl och lägre puls, och sänker nervositet­en hos utövare som skyttar eller bågskyttar för att göra dem stadigare på hand.

Tamoxifen

Vad är det till för: Behandla bröstcance­r hos män och kvinnor genom att blockera östrogenre­ceptorer.

Varför är det förbjudet: När en utövare dopar sig med testostero­n producerar kroppen mer av det kvinnliga könshormon­et östrogen, något som kan ge bröst. Genom att blockera östrogenre­ceptorerna med tamoxifen håller man den biverkning­en i schack för att kunna fortsätta fuska med testostero­ndopning.

 ?? ?? Många träningsfr­älsta använde kosttillsk­ott och dopning i jakten på extrema och ofta orealistis­ka mål.
Många träningsfr­älsta använde kosttillsk­ott och dopning i jakten på extrema och ofta orealistis­ka mål.
 ?? ??
 ?? ?? UKAD-laboratori­epersonale­n vid King’s College i London kan bevisa nästan vilka förbjudna ämnen som helst i prover.
UKAD-laboratori­epersonale­n vid King’s College i London kan bevisa nästan vilka förbjudna ämnen som helst i prover.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden