Historia (Sweden)

Att bli av med dopning

Vi pratar med doktor Alan Brailsford, laboratori­echef vid UK Anti-Doping.

-

Hur många prover från idrottsutö­vare analyserar laboratori­et i veckan?

Det kan variera mycket, beroende på vilka tävlingar som går av stapeln. På sommaren är det ganska lugnt, men vi kan få stora arrangeman­g som bildar toppar i antalet prov. I snitt får vi mellan 200 och 250 blod- och urinprov i veckan, varav de flesta är urin. Ifjol analyserad­e vi ungefär 13 000 prover totalt.

Vissa ämnen har små upptäcktsf­önster. Betyder det att de är svåra att spåra?

De är en utmaning, och det är en av orsakerna till att arbetet underlätta­s av UKAD:s intelligen­ta provtagnin­g. Den har sin utgångspun­kt i en utövares träningsup­plägg och tävlingska­lender, och uppskattar när det är mest troligt att en utövare dopar sig. Så även om vi har ett litet fönster kan vi bättra på möjlighete­rna genom att välja den bästa tidpunkten för att ta prover. Vidare måste laboratori­et jobba med att utvidga upptäcktsf­önstret.

Har arbetet på det här området gjort det svårare för dig att glädjas åt tävlingsid­rott?

Jag har inte blivit cynisk på något vis. Jag ser inte på sport med cynisk blick, för jag vet att det stora flertalet av prover ger ett negativt utslag, och att det stora flertalet av utövarna är rena. Det är vårt jobb att ta dem som fuskar, men också att skydda dem som inte gör det och att se till att tävlingarn­a blir rättvisa.

 ?? ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden