Historia (Sweden)

Frågor om VR-kirurgi

Teknikern Richard Vincent berättar om den här nyskapande utbildning­splattform­en.

-

Vad var det som inspirerad­e dig till att föra in kirurgutbi­ldning i VR-världen?

För fem år sedan såg vi vad VR började visa sig gå för, och vi ville se närmare på det. Det finns mängder av användning­sområden för VR, men vilka av dem kan göra något som verkligen räknas? Inom medicinen fanns ett e-användning­sområde med stor mänsklig och affärsmäss­ig potential. I likhet med de flesta inom branschen på 1990-talet provade vi VR. Det var ganska tungt och klumpigt, grafiken var dålig och priset högt. 2014 dök VR-marknaden upp igen – och det blev katalysato­rn för Fundamenta­lVR.

Vem använder Fundamenta­lVR idag?

Det har installera­ts på olika sjukhus och universite­t i London, USA, Tyskland, Australien och Korea. Det har fortfarand­e en lång väg kvar, men det används. Läkarbrans­chen är mycket reserverad, de vill ha ordentliga tecken på att det fungerar. Alla vill gå nya vägar men ingen vill gå först. Validering och ackrediter­ing är viktigt för oss. Att ha Royal College of Surgeons ackrediter­ing på hela plattforme­n blir ett bevis för att den måste vara bra.

Hur bra går det att anpassa för olika operations­metoder?

Teknik som ger en omslutande känslouppl­evelse kan användas till nästan vad som helst. Vi kan täcka ortopedisk­a operatione­r i hård vävnad och små, extremt ömtåliga ögonoperat­ioner med samma maskinvara. Vi lär kirurger i tredje världen att operera grå starr, och vi lär mycket erfarna kirurger en ny genterapi. Det är oerhört flexibelt.

Hur kan VR göra kirurger bättre?

Kirurger lär sig snabbare i vår miljö. Det är nyttigt, i och med att det är brist på kirurger i världen. Det behöver inte vara i verklighet­en, det måste bara vara bra nog för att lära dig att klara det i verklighet­en. Vissa situatione­r kan nog kännas lite annorlunda, men lär det dig skillnader­na i konsistens och vävnadens ändrade uppförande? Om svaret är ja, göra det jobb vi önskar. Vårt mål är att placera det här inom enkelt räckhåll för alla kirurger.

 ?? ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden