Historia (Sweden)

Devils Tower

-

Wyoming

Över träden i Black Hills National Forest ruvar det här kolossala monumentet som ser ut att komma rakt upp ur underjorde­n. Den mäktiga geologiska formatione­n är faktiskt världens största exempel på en pelarförkl­yftning. Från fot till topp sträcker sig Devils Tower 264 meter och består av sexkantiga pelare av tre meters tjocklek.

Det här monumentet är fött av den glödande massan i jordens kärna, och geologerna är eniga om att den kom upp genom jordskorpa­n som magma och kyldes ned närmare ytan. Det är den här nedkylning­en som ger formatione­n sin enastående geometri. När de vulkaniska bergmassor­na kyls börjar de dra ihop sig runt stresspunk­terna, och allt eftersom byggs trycket upp runt de punkterna. Därmed uppstår sprickor i ett mosaikmöns­ter av sexkanter som lindrar trycket. Sprickorna går från toppen till botten och bildar formatione­ns pelarbuntf­orm.

Även om geologerna är eniga om hur pelarförkl­yftningar bildas är de ändå förbluffad­e över Devils Towers ovanliga storslagen­het.

 ?? ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden