Historia (Sweden)

Taffelberg­et

-

Kapstaden i Sydafrika

Inte alla berg har höga, spetsiga toppar, det är Taffelberg­et ett tydligt exempel på. Tafelberg, som formatione­n heter på afrikaans, är en ovanlig och dramatisk syn. Det ser ut som om naturen ha suddat ut bergstoppa­rna och gjort en rak linje.

Den platta toppen vid Kapstaden är mer än bara en geologisk märkvärdig­het, den är ett exempel på hur berg kan ge oss en inblick i det förgångna. Sten, grus och berg kan säga mycket om förhistori­ska förhålland­en. Precis som årsringarn­a på en stam kan visa trädets ålder kan de olika lagren i ett berg kasta ljus över förändring­ar i förhålland­ena genom åren.

Idag reser sig Taffelberg­et 1 086 meter över havet, men på sin tid var det en del av havsbotten. Under sin tid under havet samlade det lite i taget sand och gyttja som genom miljontals år packades ihop och bildade den täta, sedimentär­a bergarten på toppen av berget. Under hittar vi sandsten, en stark vulkanisk granit från stelnad uppsprutad lava. Nu när havet har dragit sig tillbaka och de omkringlig­gande bergartern­a har slitits bort har vi kvar en rest av gammal havsbotten högt uppe på ett berg.

 ?? ©Getty ?? låg en gång Taffelberg­et i Sydafrika havsytan. i tiden djupt under
©Getty låg en gång Taffelberg­et i Sydafrika havsytan. i tiden djupt under

Newspapers in English

Newspapers from Sweden