Historia (Sweden)

Chokladkul­larna

-

Många berg och höjder stiger upp ur marken genom miljontals år, men Chokladkul­larna uppstod genom att världen runt dem löstes upp. Berg bildas ofta av stelnad magma som tvingas upp till ytan när två kontinente­r kolliderar.

Men i vissa fall sträcker sig geologiska formatione­r mot himlen i något vi kallar karst.

Karst är landområde­n där det underligga­nde berget, ofta kalksten, har förvittrat­s av stora regnmängde­r och grundvatte­n. Kalksten är en kalciumrik bergart bildad av sammanpack­at organiskt material i havet, som små skaldjursf­ossil, och är lättupplös­ligt i vatten.

Bohol i Filippiner­na

Vatten gräver långsamt ut grottor och slukhål som får kalkberget på ytan att falla samman. Med tiden ändras topografin, kvar blir högar där delar av grunden inte har sjunkit.

Det finns många exempel på karstlands­kap runt om i världen, och vissa har mer dramatiska och oregelbund­na formatione­r på flera hundra meters höjd. Det speciella med Chokladkul­larna är att de är så jämna och likadana i form. Mellan 1 260 och 1 776 av de här nästan kupolforma­de högarna ligger fördelade i området med höjder på mellan 30 och 120 meter.

 ?? ?? De här gräsklädda höjderna är resultatet av många års geologisk nedbrytnin­g under ytan.
De här gräsklädda höjderna är resultatet av många års geologisk nedbrytnin­g under ytan.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden