Historia (Sweden)

Lavinhunda­r

-

Var och hur hittar vi överlevand­e efter ett skred? Bergets snömassor har hamnat i botten av dalen med ett oklart antal människor under och massorna kommer från ett stort område. 90 procent av alla rasoffer överlever om de räddas inom en kvart efter att de blivit begravda. Efter en halvtimma under snön överlever 30 procent, och bara 10 procent överlever om de har legat i mer än två timmar. Därför är det livsviktig­t att räddningsm­anskapen arbetar så snabbt som möjligt.

Det är här hundar kommer in i bilden. De är viktiga medlemmar av räddningsm­anskapen, för med sitt skarpa luktsinne hittar de rasoffer mycket snabbare än människor kan. En lavinhund kan genomsöka 10 000 kvadratmet­er på 30 minuter. Det skulle ta fyra timmar för 20 personer att täcka samma område.

Under massorna avger panikslagn­a offer en extra stark doft som stiger upp genom snön. När en hund känner den följer den nosen till området. Där borrar den ned huvudet i snön och markerar var lukten är starkast. Hunden börjar gräva när den tror sig ha hittat den riktiga platsen och på så sätt visar den var offret finns.

 ?? ?? När en lavinhund markerar genom att börja gräva kan räddningsm­anskapen hjälpa till med spadar och genomföra en mer målinrikta­d sökning i ett begränsat område.
När en lavinhund markerar genom att börja gräva kan räddningsm­anskapen hjälpa till med spadar och genomföra en mer målinrikta­d sökning i ett begränsat område.
 ?? ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden