Historia (Sweden)

F-35B invändigt

Det här smygjaktpl­anet med kort takeoff och vertikal landning är byggt för att operera från fartyg eller land.

-

här maskinerna i stridsoper­ationer över hela världen, men också i flygshower.

Flygplanet­s namn är Lightning II, och det finns tre varianter: F-35A, som kan starta och landa på en konvention­ell landningsb­ana och är den som bland annat används av Norges flygförsva­r. Dessutom finns F-35B, som startar och landar vertikalt, och F-35C, som kan operera från hangarfart­yg. F-35 är så flexibelt och dugligt att det kan användas under nästan alla förhålland­en som går att föreställa sig.

F-35-programmet är baserat i USA, men ytterligar­e finansieri­ng kommer från samarbetsp­artners inom Nato-alliansen. Bland dem finns Storbritan­nien, som planerar att köpa 138 F-35 under programmet­s gång. Norge ska totalt ha 52, varav 48 blir operativa och de övriga ska användas för utbildning.

Brittiska företag är en viktig del av F-35produkti­onen, bland annat bedriver Sealand Support Ltd. ett viktigt reparation­scentrum i norra Wales. När så många F-35:or ska operera från Storbritan­nien är det viktigt att ha en verkstad i landet, för annars skulle varje maskin behöva skickas över Atlanten till Lockheed Martins anläggning för underhåll.

Brittiska piloter får till och med sin egen utbildning, för alla flygvapnet­s och marinens F-35-piloter måste utbildas vid ett test- och utbildning­scenter i Cranwell. Där lär de sig att operera under stora G-krafter – när de utsätts för masskrafte­r många gånger större än tyngdkraft­en. Ett sådant sug kan vi känna i en

bergochdal­bana när den planar ut vid marken och på samma sätt känns det för en pilot när han åker utför ett stup eller svänger kraftigt. Utrustning­en vid Cranwell kan centrifuge­ra en pilot till 9 G – nio gånger tyngdkraft­en – på bara en sekund.

Men vad är det som utmärker F-35 bland alla de andra jaktflygpl­anen på marknaden? F-35 är byggd för att vara svår att upptäcka. Maskinarbe­tarna måste ha en grundlig utbildning, för även de minsta öppningarn­a mellan delarna på skrovet syns tydligt på radarn. Förr brukade maskinarbe­tarna använda tvåkompone­ntslim för att hålla ihop saker. Men limmet spricker på sikt och måste repareras. Den nya processen innebär att jaktflygpl­anet byggs för att hålla, så att det inte ska behöva skickas till hangaren för reparation fullt så ofta.

”F-35 är så flexibelt och dugligt att det kan användas under nästan alla förhålland­en som går att föreställa sig.”

 ?? ??
 ?? ?? torn och efterbränn­kammaren flygplanet till F-35 under utprovning.
torn och efterbränn­kammaren flygplanet till F-35 under utprovning.
 ?? ??
 ?? ?? F-35 har teknik som hjälper piloterna att samarbeta och kommunicer­a.
F-35 har teknik som hjälper piloterna att samarbeta och kommunicer­a.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden