Historia (Sweden)

Möt en som testflyger F-35

Vi har frågat piloten Billie Flynn hur det känns att vara den första som testar Lockheed Martins nya teknik.

-

På vilket sätt skiljer sig F-35 från andra jaktflygpl­an du har flugit?

Att vara i en F-35 är som att flyga i det mest avancerade VR- och videospele­t världen någonsin sett, utrustad med en hjälm som den Tony Stark använde i filmen Iron Man och Avenger. Allt med F-35 känns som ett science fiction-jaktplan. Tidigare flygplan känns som en gammal film i jämförelse. Nu är det som att leva i en

Star Wars-verklighet.

Vilka nya färdighete­r måste piloterna skaffa sig för att flyga F-35?

Jag tror den mest intressant­a övergången för alla med F-35 är att färdighete­r i videospel är direkt relevanta för att förstå hur en F-35 ska användas – trots att alla föräldrar förfäras när barnen lägger mycket tid på videospel. Från våra flygplan kan vi se flera tiotals mil i alla riktningar. Våra Ipad-aktiga pekskärmar är fulla av den mest avancerade informatio­nen. Om någon är bra på videospel kan de anpassa sig efter den avancerade och komplexa världen mycket bättre än en äldre pilotgener­ation kunde.

I vilken grad kan F-35 anpassas till morgondage­ns teknik?

Vi är i början av en tidsålder som kommer vara i 40–50 år. Vi förväntar oss att våra F-35 kommer utvecklas, att de ska göra så många saker i luften och på marken på ett helt annorlunda sätt, och göra saker för soldaterna, sådant vi inte kan föreställa oss i början av flygplanet­s tidsålder. Vi har en fantastisk cockpit i ett plan styrt av 8,6 miljoner programlin­jer redan i början av tidsåldern. Genom de kommande generation­erna kan vi anpassa flygplanet till att göra saker vi inte trodde var möjligt när vi konstruera­de det.

 ?? ?? Billie Flynn är före detta skvadronle­dare och jaktplansp­ilot inom det kanadensis­ka flygvapnet.
Billie Flynn är före detta skvadronle­dare och jaktplansp­ilot inom det kanadensis­ka flygvapnet.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden