Historia (Sweden)

AI i jordbruket

-

Artificiel­l intelligen­s har börjat föra jordbruket till mer avancerade höjder än någonsin. Med plattforma­r som Taranis från John Deere kan marker övervakas med mindre fokus på mänskliga ingrepp. AI-plattforma­r kan bedöma väderprogn­oser och odlingens kvalitet.

Gps på traktorer är ett steg i riktningen mot förarlös kontroll. Det här och andra nya finesser innebär att maskinerna kanske kan ta sig an plantering­arna själva i framtiden.

En av fördelarna med den nya tekniken är att den minskar de långa arbetspass­en bönderna idag måste genomföra för att hålla ordning på odlingen. Om de har möjlighet till att hålla uppsikt över jorden utan ständig patrulleri­ng blir driften mer effektiv. Undersökni­ngar på senare tid visar att förarlösa fordon bara behöver tio procent av den tillsyn driften tidigare krävde.

de fördelar av satsningen, för de nya däckens kraftiga spår gav bättre grepp på mjukt underlag och den här innovation­en ser vi fortfarand­e i spåren efter de många tusen traktorer som kör runt på dagens jordar.

Ända sedan den första traktorn kom för över 150 år sedan har den här arbetshäst­en i metall blivit mer mångsidig och utbredd, med en modell för varje jordbruksb­ehov. Traktorn har gett bönderna möjlighet att fortsätta en urgammal verksamhet på ett mycket mer effektivt sätt, så att de kan täcka den moderna världens ökade behov av mat och råvaror.

”Den här arbetshäst­en i metall har blivit mer mångsidig och utbredd.”

 ?? ??
 ?? ?? Gps på traktorer kan leda till en automatise­rad framtid för jordbruket.
Gps på traktorer kan leda till en automatise­rad framtid för jordbruket.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden