Historia (Sweden)

Jätteskorp­ion

-

Som skorpioner­nas kung dominerade Pulmonosco­rpius kirkonensi­s spin deldjursvä­rld en med ettytt res ke let ts ommät te 70 centimeter från klo till stjärt.

Jätteskorp­ionen var aktiv i skogar och våtmarker under karbonperi­oden och kallas ofta ”lungskorpi­on”, eftersom den utvecklade så kallade boklungor att andas med. De bestod av en serie lameller som kan påminna om sidorna i en bok, och försågs med rikliga mängder blod för att omsätta syre och koldioxid.

Det här åttabenta förhistori­ska rovdjuret åt antagligen kött av andra leddjur och små amfibier. Som de flesta skorpioner var Pulmonosco­rpius utrustad med en mäktig gadd på bakkroppen, men utan att stöta på ett exemplar kan vi aldrig få veta hur starkt giftet var. Utifrån forskning på dagens skorpioner har vetenskape­n kommit fram till att det finns ett förhålland­e mellan klostorlek och giftstyrka – ju större klor, desto svagare gift, och omvänt. Eftersom Pulmonosco­rpius hade ganska små klor i förhålland­e till kroppsstor­lek var nog inte jätteskorp­ionens stick att leka med.

 ?? ?? Fossiler visar att den här jätteskorp­ionen kunde bli så stor som en medelstor huskatt.
Fossiler visar att den här jätteskorp­ionen kunde bli så stor som en medelstor huskatt.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden