Historia (Sweden)

Bröd till massorna

-

Var ska alla de här arkologiin­vånarna få mat ifrån? En av de föreslagna lösningarn­a är en lodrät gård. Odlad mark upptar ungefär elva procent av planetens landyta idag, men om vi staplar åkrarna ovanpå varandra kan vi använda samma område i flera plan, så att mer plats kan bli kvar åt naturen.

Den här lösningen har en imponerand­e gård i femton våningar med en total odlingsbar areal på 5 200 kvadratmet­er. Byggnaden är uppdelad i flyglar, för att fånga så mycket solljus som möjligt. Den kan täcka det fundamenta­la näringsbeh­ovet för 1 000 personer, och med en växtbasera­d kosthållni­ng skulle vi reducera de skadliga utsläppen.

Det hör till processen att arkologiin­vånarna hjälper till med produktion­en. I avlopps- och avfallsbeh­andlingen utvinns metan som används för att driva generatore­r. Systemet har andra lösningar som ser till att inga material går till spillo. Eventuellt vatten som inte används i växtodling­en samlas i botten av anläggning­en eller kondensera­s i avfuktning­sutrustnin­g och leds tillbaka till bostadssek­tionerna för att användas på andra sätt.

 ?? ?? Det mesta av vattnet som används av växter kommer ut igen i form av avdunstnin­g. Då kan avfuktare samla vatten till invånarna.
Det mesta av vattnet som används av växter kommer ut igen i form av avdunstnin­g. Då kan avfuktare samla vatten till invånarna.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden