Historia (Sweden)

VR-kirurgins framtid

-

Virtuell framställn­ing av en kropp är en sak, men tänk att kunna återskapa en viss patients operation, att kunna öva otaliga gånger innan det verkliga ingreppet! Det här är ett möjligt framsteg i samband med nedladdnin­g av patientspe­cifika övningar.

När det här är installera­t kan flera kirurger i taget försöka sig på vilken av dagens operatione­r som helst. Om det är ett sällsynt eller svårt ingrepp som ska äga rum kan andra kirurger ladda ned data efteråt och se om de kan klara det.

Vidare arbetas det med handskar som gör det möjligt för kirurger att beröra och känna på den virtuella patientens inre med fingrarna. Med dagens teknik ligger VR-ingrepp som knäoperati­oner längre från verklighet­en. Många vill hålla i knät med den andra handen för att stötta det. Ganska snart kommer haptiska handskar göra det möjligt, så att VR ger ett ännu bättre grepp om verklighet­en.

 ?? ?? Snart kan bilderna överföras till headset som redan finns på marknaden, så att vem som helst kan se kirurgiska arbetssteg hemma.
Snart kan bilderna överföras till headset som redan finns på marknaden, så att vem som helst kan se kirurgiska arbetssteg hemma.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden