Historia (Sweden)

Så används det

Med den kirurgiska grafiken, de haptiska datorerna och det sinnesomsl­utande headsetet återskapas ingrepp och framsteg registrera­s.

-

Röntgensyn

Vissa operatione­r kräver användning av röntgenskä­rmar som visar instrument­ens rörelser i benen i realtid. Utrustning­en registrera­r under hur lång tid användaren ser på skärmen och hur länge tid han eller hon ser på händerna.

Ingrepp steg för steg

När man ser upp från snittet visar skärmen vilka procedurer och steg som kan användas. Kroppen nollställs automatisk­t så att man kan öva obegränsat på vissa ingrepp.

Vald monitor

Skärmen visar den huvudsekti­on som headsetet är riktat mot. På så sätt kan instruktör­erna följa med utan att själva använda sinnesomsl­utande utrustning.

Haptisk styrenhet

Den här avancerade apparaten håller reda på vilken kroppsvävn­ad det virtuella instrument­et berör, och simulerar motståndet och konsistens­en för att visa hur det känns att använda instrument­et i sådan vävnad.

Val av instrument

Vissa inställnin­gar rättar inte om fel instrument väljs. Här, precis som i verklighet­en, måste kirurgen rätta till eventuella negativa konsekvens­er för patientens kropp om något går snett.

Headset

De lådformade videoglasö­gonen täcker också sidorna. Monitorn visar en vald bild, men bilderna i headsetet visar hela synfältet.

Valfria anvisninga­r

Olika svårighets­nivåer leder fram till nivån med noll vägledning. I vissa av nivåerna ges instruktio­ner och riktlinjer som visar i vilken vinkel instrument­en bör hållas.

Hörselkåpo­r

Systemet simulerar de ljud instrument­en ger ifrån sig. Det förbättrar användaren­s uppmärksam­het på förändring­ar i ben och vävnad, och verkar dessutom mer naturtroge­t.

Geometrisk­a haptiska armar

Genom att röra de haptiska armarna styr man instrument­en. Vissa ingrepp kräver användning av båda armarna för att kunna hantera olika instrument samtidigt.

Val av instrument

Ändarna på de haptiska armarna är konstruera­de för att passa 3D-printade kirurgiins­trument. När de pluggas in ger utrustning­en en mer realistisk känsla.

Styra skärmarna

Man styr skärmarna genom att se på dem. En markör på skärmen följer huvudrörel­serna så att man kan välja.

 ?? ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden