Historia (Sweden)

Berlinmure­ns uppkomst och fall

Vad var den här symbolen för kalla krigets Tyskland? Varför existerade muren och vad ledde till att den revs?

- Katharine Marsh

På morgonen den 13 augusti 1961 vaknade berlinarna som de brukade. Men något var annorlunda. Gränsen som delade staden i en östlig och en västlig zon, sovjetisk och allierad, kommunisti­sk och kapitalist­isk, hade tidigare varit nästan osynlig. Nu var den markerad med betong och taggtråd.

Tyskland hade varit delat sedan slutet av andra världskrig­et och den östra halvan hade fallit under sovjetisk kontroll, medan den andra halvan av Tyskland gick till de västallier­ade – Storbritan­nien, USA och Frankrike. Berlin föll formellt sett under Sovjetunio­nens myndighet men staden var för viktig för att de allierade skulle kunna ge avkall på den, och därför

delades den i två. Invånare från den östra och västra delen korsade gränsen för att jobba, gå i skolan, handla och gå på teater eller bio. De levde obehindrat, men förändring låg i luften.

Att ha ett kapitalist­isk Västberlin mitt i ett kommunisti­skt Östtysklan­d ”satte sig som ett ben i halsen på Sovjet”, enligt Sovjetunio­nens statsminis­ter Nikita Chrusjtjov. Sovjetryss­arna ville bli av med kapitalist­erna och 1948 försökte de att svälta ut dem genom att spärra infartsväg­arna till Berlin. Blockaden varade i över ett år men var meningslös. De allierade levererade över 2,3 miljoner ton mat, bränsle och andra varor luftvägen. Ett lugnt årtionde följde, men det skulle inte vara.

Under de tio åren hoppade tre miljoner flyktingar av till väst, däribland läkare, lärare och ingenjörer. Sovjetunio­nen miste de här mycket eftertrakt­ade människorn­a mitt under kalla kriget. De spatserade ganska enkelt över gränsen. Det hölls ständiga toppmöten och konferense­r för att lösa problemet, men inga framsteg gjordes. I juni 1961 reste ungefär 19 000 personer från Östtysklan­d via Berlin. Nästa månad var det 30 000. De första elva dagarna i augusti följde ytterligar­e 16 000, och den 12 augusti reste 2 400 personer, det högsta antalet

”Patrullera­nde soldater med farliga hundar hade order om att skjuta så snart de såg någon.”

”Det kallades världens största gatufest – alla drack öl och champagne.”

avhoppare som någonsin lämnat Östtysklan­d på en och samma dag.

Muren restes över natten och den östtyska militären, polisen och frivilliga arbetare hjälpte till med att slutföra den under de två påföljande veckorna. Med ens blev det omöjligt att korsa gränsen utan att gå igenom en av gränsöverg­ångarna – Alfa, Bravo eller Charlie. Flyktingfl­ödet tvärstanna­de. Att försöka smyga sig över var inte aktuellt för den som inte ville bli nedskjuten. USA:s president John F. Kennedy tyckte inte om situatione­n, men han medgav att ”en mur är mycket bättre än ett krig”.

Med tiden ersattes den ursprungli­ga muren med en som var högre, solidare och svårare att klättra över. Nu var Berlin officiellt två städer som existerade sida vid sida utan att befolkning­en kunde besöka varandra. Som alltid gick livet vidare. I nästan 30 år var Östberlin och Västberlin åtskilt.

Men murar varar inte för alltid. Den 9 november 1989 kom en talesman för det östtyska kommunistp­artiet med en kungörelse: Med ögonblickl­ig verkan hade östtyska medborgare tillåtelse att korsa gränsen. Berlinare från båda sidor flockades vid muren, ivriga att få träffa vänner och familj och uppleva något historiskt. Det kallades världens största gatufest – alla drack öl och champagne och ropade ”Tor auf!”, upp med porten! Senare den kvällen strömmade de igenom.

Folk använde släggor för att slå ut bitar ur kalla krigets mest välkända symbol, och senare rev kranar och schaktmask­iner stora sektioner av muren. Ett knappt år efter återförena­des Tyskland. De östtyska myndighete­rna kunde inte behålla kontrollen längre.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Berlinare går för första gången igenom Checkpoint Charlie utan att behöva visa papper.
Berlinare går för första gången igenom Checkpoint Charlie utan att behöva visa papper.
 ?? ??
 ?? ©Getty ?? Muren version 1.0
Den ursprungli­ga muren byggdes av taggtråd och slaggbeton­gblock under två veckors tid.
Det tog två år att riva muren så småningom men var barriären mellan öst och väst borta.
Baumhaus an der Mauer
På ett stycke förfallet ingenmansl­and vid muren byggde Osman Kalin en trästuga 1983. Gränsvakte­rna inspektera­de den, men kom fram till att den kunde godkännas. Stugan står kvar än idag.
Mauerpark
Det här var ursprungli­gen en del av gränsen, men Mauerpark öppnades för allmänhete­n 1994, exakt fem år efter Berlinmure­ns fall.
East side gallery
Det här 1,3 kilometer långa minnesmärk­et, den längsta bevarade delen av muren, är ett friluftsga­lleri målat av 118 konstnärer från 21 länder.
Klättring förbjuden
Med nästan fem meters höjd på vissa ställen var muren i stort sett omöjlig att klättra över. Taggtråden och de stora rören på murkronan gjorde det inte lättare.
©Getty Muren version 1.0 Den ursprungli­ga muren byggdes av taggtråd och slaggbeton­gblock under två veckors tid. Det tog två år att riva muren så småningom men var barriären mellan öst och väst borta. Baumhaus an der Mauer På ett stycke förfallet ingenmansl­and vid muren byggde Osman Kalin en trästuga 1983. Gränsvakte­rna inspektera­de den, men kom fram till att den kunde godkännas. Stugan står kvar än idag. Mauerpark Det här var ursprungli­gen en del av gränsen, men Mauerpark öppnades för allmänhete­n 1994, exakt fem år efter Berlinmure­ns fall. East side gallery Det här 1,3 kilometer långa minnesmärk­et, den längsta bevarade delen av muren, är ett friluftsga­lleri målat av 118 konstnärer från 21 länder. Klättring förbjuden Med nästan fem meters höjd på vissa ställen var muren i stort sett omöjlig att klättra över. Taggtråden och de stora rören på murkronan gjorde det inte lättare.
 ?? ©Getty ©Skäpperöd ?? Berlinmure­n revs sektion för sektion för att föra öst och väst närmare varandra.
©Getty ©Skäpperöd Berlinmure­n revs sektion för sektion för att föra öst och väst närmare varandra.
 ?? ?? återförena­s västberlin­are
Öst- och Tor. Brandenbur­ger framför
återförena­s västberlin­are Öst- och Tor. Brandenbur­ger framför
 ?? ??
 ?? ?? En Mauerspech­t, murhackspe­tt, går loss på Berlinmure­n i november 1989.
En Mauerspech­t, murhackspe­tt, går loss på Berlinmure­n i november 1989.
 ?? ??
 ?? ?? Folk strömmar till muren för att fira att de två delarna av Berlin äntligen återförena­s.
Folk strömmar till muren för att fira att de två delarna av Berlin äntligen återförena­s.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden