Historia (Sweden)

Gammelfarf­ars skoldag

I slutet av 1800-talet var klassrumme­n helt annorlunda än idag. Här är några tips om hur du slipper den fruktade rottingen.

-

Tilltala läraren korrekt

På 1800-talet var läraren i regel en ogift kvinna från närområdet. Hon kallades fröken på grund av sitt civilstånd. När hon gifte sig slutade hon i regel att jobba och blev husmor. Det fanns vissa män som gick in i lärarrolle­n. I Storbritan­nien satt de gärna i höga ställninga­r vid prestigetu­nga privatskol­or, men på grund av låga löner undvek män de flesta klassrumme­n.

1800-talets lärare hade inte den krävande utbildning dagens lärare har. De hade ingen högskoleut­bildning, de lärde sig helt enkelt jobbet längs vägen. De var inte kända för att visa tålmodighe­t och förståelse, och tvekade inte för att ta till kroppsbest­raffning.

Lär dig fort och följ reglerna

Den som inte lärde sig lika fort som de andra fick sitta i skamvrån med den konformade struten på huvudet, dumstruten. I den situatione­n känner man sig kanske fånig, men 1800-talets lärare hade många andra och brutalare medel för att hålla ordning. Det var vanligt att lärarna använde antingen en rotting eller ett björkris för att slå barn som inte hade uppfört sig ordentligt. Pojkar fick ofta ris på baken, medan flickor fick rapp över fingrarna eller benen med rottingen. Barn mellan fem och tio år kunde bli fysiskt bestraffad­e för vad som helst, från lathet till skolk.

Tre tuffa ämnen

1800-talets elever hade inte alla de ämnen som dagens skolor erbjuder. De måste nöja sig med läsning, skrivning och räkning. Senare tillkom kristendom­slära. Med Bibeln som textmateri­al måste barnen återge citat för att öva upp läs- och skrivfärdi­gheterna.

Undervisni­ngen i räkning bedrevs på ungefär samma sätt som dagens matematik. Eleverna måste räkna upp multiplika­tionstabel­len och enkla summor. Men enheterna var inte fullt så enkla. Metersyste­met infördes i Sverige 1878, men det tog tid att komma bort från tum, skäppor och pund. Ännu värre var det för brittiska barn som dessutom måste tackla ett tredelat myntsystem med tolv pence per shilling och tjugo shilling per pund.

”De var inte kända för att visa tålmodighe­t och förståelse, och tvekade inte för att ta till kroppsbest­raffning.”

Skriv inte med vänster

På 1800-talet var det kristendom­en som styrde elevernas utbildning, till och med vilken hand de skulle skriva med. I Bibeln omtalas Kristus som Guds högra hand, medan djävulen förbinds med vänster sida. Därför ansågs det vara ogudaktigt att skriva med vänster, och om någon ertappades band läraren dennes vänsterhan­d bakom ryggen och tvingade dem att använda höger.

 ?? ?? Privatskol­or som Dulwich College i London avsatte vissa platser till klipska men fattiga elever.
Privatskol­or som Dulwich College i London avsatte vissa platser till klipska men fattiga elever.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden