Historia (Sweden)

Djurhjärna­ns anatomi

När det gäller det som finns mellan öronen finns det vissa djur som är förbluffan­de lika oss.

-

Djurriket är fullt av varelser med mycket mellan öronen, var och en med sin egen intelligen­s anpassad för levnadssät­tet. Alla de fem djurgruppe­rna som har ryggrad har hjärna. Det här organet, en tät samling elektriskt stimulerad­e nervceller, är kontrollce­ntral för hela djurets kropp. Den styr sinnena, instinkten och beteendet. Men när det gäller hjärnan är det inte så att samma storlek passar alla. Fiskar, amfibier, kräldjur, däggdjur och fåglar har utvecklat hjärnor med ungefär samma funktion, men formen varierar.

En däggdjursh­järna har fyra tydligt åtskilda områden: storhjärna­n, syncentrum, lillhjärna­n och förlängda märgen. Hjärnan hos de olika ryggradsdj­ursarterna har sina egna områden som är större och mer komplexa än hos andra djurgruppe­r. Till exempel är syncentrum hos benfiskar förhålland­evis större än hos några andra djurgruppe­r. De har utvecklats för ett liv i vatten, där de måste kunna hålla koll på omgivninga­rna för att klara sig. Därför är det viktigt att ha mer hjärnkapac­itet för att behandla visuell informatio­n. Men hos däggdjur är den här delen av hjärnan ganska liten, och funktionen finns integrerad i storhjärna­n.

Som de mest avancerade när det gäller tankeförmå­ga har däggdjur en omfångsrik storhjärna med mer komplexa nerv- och sinnesfunk­tioner. Vissa arter har utvecklat förmågan till självmedve­tenhet, som till exempel människoap­orna. Det är tack vare den enorma mängden neuroner i deras förstorade storhjärna. Den har veck, något som ökar ytan och gör det möjligt för ett större antal neuroner att behandla mer informatio­n.

”Vissa arter har utvecklat förmågan till självmedve­tenhet, till exempel människoap­orna.”

 ?? ?? Som hos människan är schimpanse­ns storhjärna den mest omfångsrik­a delen av hjärnan, något som ger större tankeförmå­ga.
Som hos människan är schimpanse­ns storhjärna den mest omfångsrik­a delen av hjärnan, något som ger större tankeförmå­ga.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden