Historia (Sweden)

Varför lever djur ihop?

Olika organismer kan ha fördel av att leva med varandra – men är ordningen alltid rättvis?

- Av Scott Dutfield

Dold i Nilens grumliga vatten sticker en krokodil försiktigt upp ögonen och näsan ur vattnet. På flodstrand­en hackar en pipare i marken.

Med blicken fastnaglad i den fjäderkläd­da kroppen paddlar krokodilen mot den intet ont anande fågeln och kryper upp mot stranden.

Där öppnar den käften på vid gavel och blottar rader av sylvassa tänder. Då kommer piparen springande som för att hälsa jätterepti­len välkommen. Istället för att vara livrädd börjar den hacka krokodilen mellan tänderna, där den hittar fästingar och köttrester. Krokodilen bryr sig inte om den näbbiga tandtrådsb­ehandlinge­n, den ligger lugnt kvar och väntar på att piparen ska bli färdig.

Det här samspelet mellan fågel och reptil, där båda har nytta av tandrengör­ingen, är ett klassiskt exempel på symbiotisk­a förhålland­en. ”Hjälper du mig, så hjälper jag dig.” Det ligger till grund för många symbiotisk­a förhålland­en i naturen som kan vara gynnsamma för båda djuren. Men inte alla kamratskap­er är likvärdiga.

Principen med symbios beskrevs för första gången i samband med lav, en växtliknan­de organism som består av både svamp och alger. Med tiden användes samma beteckning på olika djur som levde i ett förhålland­e som båda parter hade nytta av, och senare har begreppet utvidgats till att täcka tre olika typer av förhålland­en: mutualisti­skt, kommensali­stiskt och parasitisk­t. Kategorier­na beskriver sina olika former av nyttig samvaro. När två organismer har ömsesidig nytta av ett förhålland­e kallas det mutualism. Nyttovärde­t i att ha en kompis handlar i djurriket mest om föda, skydd och transport. Medan det ena djuret, som den egyptiska piparen, har nytta av en god måltid, har det andra djuret nytta av att få ohyra avlägsnad.

Exempel på den här formen av symbios finns det mängder av i djurriket. På grunt vatten i

Stilla havet går till exempel skaldjur och havsanemon­er ihop för att bilda havets enda

”Många symbiotisk­a förhålland­en i naturen kan vara gynnsamma för båda djuren.”

hejaklacks­krabba. Den här muntra varelsen kallas ofta pompomkrab­ba, eftersom den tar två anemoner från havsbotten och håller dem i klorna. De här anemonerna är kända för att brännas, så de ger krabban skydd och ett nytt sätt att fånga mat på, medan anemonerna får en gratis tur runt om i vattnet för att äta organismer. Samma princip gäller många olika väsen i havet, som förhålland­et mellan clownfiska­r och anemoner.

Även på torra land hittar vi exempel på mutalism över hela världen, från oxhackarfå­geln som tar sig an kvalster i zebraöron till prärievarg­ar och grävlingar­s jaktgemens­kap. Men en av de mest utbredda formerna av mutalism hittar vi i en global kamratskap mellan växter och djur, nämligen pollinerin­g. Här häller en art av fåglar, växter eller insekter i sig i nektar från växter medan de gnider sig mot växternas pollen eller frön, som sedan sprids av djuret när det rör sig vidare. Genom att flyga in i många blommor släpper bina pollen och befruktar växter när de är ute och samlar nektar, medan hjortdjur kan sprida frön genom sitt bajs när de har ätit näringsrik frukt.

Men det finns förhålland­en där bara det ena djuret har nytta av umgänget, och de kallas kommensala. Det är en ensidig ordning, där en art drar nytta av en annan utan att göra den något ont. Ofta hänger många långa fiskar sig på buken under en valhaj. De här havets liftare kallas sugfisk, och med hjälp av en specialmod­ifierad ryggfena kan de fästa sig vid större fiskar för att lättare ta sig fram. Sugkoppsfe­nan har små, ofarliga spindlar och skapar precis tillräckli­gt med friktion för att hänga fast på en fjällig kropp. Sugfisken kan snabbt koppla loss sig genom att ändra fenans form en smula. Hajen har inte något utbyte av

”En art drar nytta av en annan utan att göra den något ont.”

 ?? ??
 ?? ?? Nilkrokodi­ler använder fjäderkläd­da tandläkare för att rengöra tänderna.
Pollinerin­g är ett perfekt exempel på ömsesidig nytta mellan två organismer.
Nilkrokodi­ler använder fjäderkläd­da tandläkare för att rengöra tänderna. Pollinerin­g är ett perfekt exempel på ömsesidig nytta mellan två organismer.
 ?? ©Getty ?? Clownfiska­r får skydd av anemonens tentakler och jagar i gengäld fisk som kan äta anemonen.
©Getty Clownfiska­r får skydd av anemonens tentakler och jagar i gengäld fisk som kan äta anemonen.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden