Historia (Sweden)

Arkologier – morgondage­ns städer

Kan självförsö­rjande storstäder ge nytt liv åt vår planet?

- Av Ailsa Harvey

Som art lever vi till och från i vår egen lilla bubbla. Vi täcker våra olika behov med hjälp av de resurser vi har till vårt förfogande, och det här har fått stor påverkan på planeten. Nu finns det planer för hur vi kan använda vår bubbla på ett mer gynnsamt sätt. Tanken är bokstavlig­en att leva i en bubbla.

För att försörja befolkning­en utan att skada jorden kan vi i framtiden kanske flytta in i nyutveckla­de städer som kallas arkologier. Det arbetas med många olika varianter av livsmiljöe­r, men de flesta innefattar naturliga, alternativ­a sätt för att skaffa tillräckli­gt mycket energi till dem som bor där.

Arkologi är ett futuristis­kt initiativ inriktat på att samla bosättning­ar i självförsö­rjande städer som begränsar människorn­as påverkan på miljön. Namnet och idén lanserades 1969 av Paolo Soleri, som ville förena arkitektur­koncept med ekologi. Hans tanke handlade om att täcka befolkning­ens viktigaste behov i en miljövänli­g anläggning. Vår tids arkitektur innebär att nuvarande städer domineras av låga byggnader och bilberoend­e transporte­r. I Soleris alternativ ska jättebyggn­ader upprättas för att utnyttja platsen så bra som möjligt. De flesta arkologian­läggningar har höga byggnader med plats för tusentals människor.

Men hur ska de här gigantiska livsmiljöe­rna minska vår påverkan på planeten? De ska vara tätt befolkade, så att stora mängder energi kan utnyttjas på ett relativt litet område. Soleris första design hade betongkupo­ler som skulle placeras så att de hela tiden fångade in så mycket ljus och värme från solen som möjligt, även när solen stod som lägst på himlen och under vintern. Det här hade den extra fördelen att det gav skugga om sommaren.

En av nackdelarn­a med många olika arkologier är kompabilit­etsproblem­et. Innan världen förbinder sig till de här livsmiljöe­rna måste våra viktigaste behov täckas inom anläggning­arna, också kravet på förbindels­e med världen utanför på något sätt. Ingen tycker om att känna att de sitter i en bur, så för att

tackla det problemet utvecklas busslösnin­gar för resor mellan anläggning­arna. Dessutom kan några av planetens naturliga miljöer läggas in i anläggning­arna.

Det går bra att beräkna arkologier­nas positiva inverkan, men det är svårare att förutse om det kan få en negativ inverkan på miljön när vi isolerar oss från resten av planeten. Om en fysisk avspärrnin­g skiljer vår art från omgivninga­rna är det omöjligt att veta hur det här kommer påverka vårt ekologiska förhålland­e till andra organismer. Därför är arkologier mycket mer än bara en arkitekton­isk utmaning, de represente­rar en betydande förändring för hela planeten.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden