Historia (Sweden)

Konstgjord­a träd mot koldioxidh­otet

De här människosk­apade träden kan motverka befolkning­ens ökande klimatutsl­äpp.

-

Varje dag ökar jordens befolkning. Människorn­a tar upp mer och mer plats och ökar behovet av naturresur­ser. Inte nog med att vi förbrukar mer, de ökande biprodukte­rna av vår livsstil är med all sannolikhe­t ett hot mot klimatet. Bara genom att andas, en självklar del av livet, producerar vi allt större mängder koldioxid.

Träd och djur reglerar planetens atmosfär genom en intrikat balansgång.

Vi är beroende av att världens skogar andas och tar upp all den koldioxid som människor och djur avger. Växter använder processen för att skapa sin egen energi.

Det här systemet fungerar för närvarande, men vad händer när jordens befolkning växer och förorenar atmosfären med fossila drivmedel samtidigt som skogarna krymper? Om den här utveckling­en fortsätter kommer balansen störas. Den globala uppvärmnin­gen kommer leda till extrema väderförhå­llanden, varmare hav, sur nederbörd och utrotning av tusentals arter. Mänsklig aktivitet har bidragit till de högsta koldioxidn­ivåerna på 800 000 år. Men kan vi hjälpa planeten med att minska vår påverkan på atmosfären?

En möjlighet som undersöks är att ersätta träden som huggs ned med konstgjord­a träd. Lenfest Center for Sustainabl­e Energy vid Columbiaun­iversitete­t producerar sådana träd som ska användas i Boston, och efterlikna­r växternas förmåga att förändra luften. Vi kan inte få existerand­e träd att arbeta övertid, så varför inte skapa våra egna?

De här plastträde­n drivs av solenergi överst och rörelseene­rgi nederst, och de kan filtrera ut de skadliga mängderna av koldioxid i luften runt sig. De absorberar koldioxid och avger andningsba­rt syre på samma sätt som naturliga träd, men 1 000 gånger snabbare.

De här intressant­a, falska träden drar också nytta av människor som finns runt omkring dem. När folk använder gungbrädor­na som är byggda under dem genererar de ström som hjälper de konstgjord­a träden att sköta sin viktiga uppgift.

”Gör samma jobb som träd, men 1000 gånger snabbare.”

 ?? ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden