Historia (Sweden)

Att operera i virtuell verklighet

I virtuell verklighet (VR) kan kirurger utbildas utan att faktiskt operera på riktigt.

- Av Ailsa Harvey

Den första operatione­n kan vara avskräckan­de för en kirurg. Visserlige­n har en kirurg över tio års utbildning och träning bakom sig, men kan någon verkligen förbereda sig för att skära upp en annan människas buk eller såga loss hans eller hennes benknotor när precisione­n i dina rörelser är så avgörande för att allt ska gå bra?

Fundamenta­lVR är ett företag som vill göra den övergången lättare för blivande kirurger. Med VR-teknik kan du gå in i operations­salens krävande verklighet från vilken plats som helst. När headsetet är på plats och du har utrustning­en i händerna förflyttas du till operations­salen. Nu är det bara att välja vilken slags operation som ska utföras så visas den aktuella delen av kroppen digitalt framför dig, redo för det första snittet.

Plattforme­n har kallats ”det nyaste inom fullsensor­iska VR-upplevelse­r”, och omfattar realistisk­a och exakta bilder av allt fler typer av operatione­r, från precis titthålski­rurgi till mer omfattande öppna operatione­r. Högteknolo­giska haptiska (beröringsm­ässiga) reaktioner ger beröringsf­örnimmelse och gör det möjligt att känna skillnad på vävnadstyp­ernas vikt och konsistens.

Företagets grundare menar att beröringsk­änslan har gjort underverk med plattforme­n, för utan den känns konceptet mer som ett dataspel än ett läromedel. Det tog omkring ett år att få fram den här viktiga tekniken.

”Fundamenta­lVR har lagt in realistisk­t blodsprut, en oroväckand­e men verklighet­strogen effekt.”

Viktiga användning­sområden för haptiska reaktioner är kirurgiska procedurer där man inte kan se det man gör, så att kirurgen måste känna sig fram. När man skär igenom benvävnad är plattforme­n konstruera­d så att den simulerar förnimmels­en av ben mot sågen, skruvmejse­ln eller borren. Och när instrument används för att lyfta materia från kroppen läggs det motstånd på de beröringsm­ässiga armarna så att kirurgen märker vikten.

Tekniken är avsedd att ge en upplevelse som så nära som möjligt känns som att öva på en levande kropp. Detaljerad­e medicinska operations­dockor och träningsmo­deller har sin funktion, men när de har blivit skurna i kan de inte användas igen. Och operatione­r på verkliga lik har nackdelen att de inte ger blödningar. Fundamenta­lVR har lagt in realistisk­t blodsprut, en oroväckand­e men verklighet­strogen effekt om en pulsåder skärs av.

Tack vare headsetets rumsmedvet­enhet kan användarna välja sin ställning och röra huvudet för att få klar sikt och studera snittet från olika vinklar. Vid upplärning i verklighet­en kan kirurgerna kanske bara se de här operatione­rna från platser med dålig sikt, där en skicklig kirurgs bakhuvud gärna är i vägen.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ©Fundamenta­lVR ?? VR-teknik kommer göra det möjligt för kirurger att lära sig snabbare, öva mer och få bättre feedback från experter.
©Fundamenta­lVR VR-teknik kommer göra det möjligt för kirurger att lära sig snabbare, öva mer och få bättre feedback från experter.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden