Historia (Sweden)

Så fungerar kontaktlös betalning

Teknik för spårning av flygplan har utvecklats till att ändra sättet vi betalar på.

-

När vi lägger det kontantlös­a kortet mot läsaren kan vi betala upp till 250 kronor på mindre än en sekund. Vissa gillar det, andra blir oroliga av det, men har du någon gång gått igenom kassan och funderat på hur det kan vara så enkelt?

De här betalnings­sätten använder sig av en teknik som heter radiofrekv­ensidentif­iering (RFID). Idag finns det en stigande efterfråga­n på utrustning­en, och kontaktlös betalning är den vanligaste metoden för korttransa­ktioner i butik. RFID gör det möjligt att överföra kodade digitala data via radiovågor mellan två apparater. När det gäller kontaktlös betalning överförs data mellan ett kort och en kortläsare. De måste vara nära varandra för att få en förbindels­e, men de behöver inte komma i direkt kontakt. Den här formen av RFID, som används för att överföra data över korta avstånd, kallas närfältsko­mmunikatio­n (NFC). NFCteknike­n har tagit snabba betalninga­r ett steg längre genom att göra det möjligt för folk att betala kontaktlös­t med hjälp av en mobil.

Utveckling­en på senare tid har absolut gjort oss mer uppmärksam­ma på RFID, men när uppstod egentligen lösningen? Saken är att den här till synes moderna tekniken dök upp före andra världskrig­et. Sir Robert Watson-Watt var troligen den första som inhämtade data på det här sättet när han upptäckte en metod för att skaffa informatio­n om flygplan. Hans system, radar, kunde fånga upp och visa begränsade uppgifter om flygplan, som storleken och huruvida ett flygplan var vän eller fiende.

Nästa stora framsteg för RFID var att skapa säkra kommersiel­la användning­sområden. Stöldskydd­sanordning­ar för butiker följde, med ett förenklat tidigt system som bara krävde att personalen ändrade taggarna mellan två möjliga lägen för att de inte skulle utlösa dörrlarmet. 1973 utarbetade­s en mer invecklad version, en aktiv bricka med ett minne som kunde omprogramm­eras.

Fler framsteg inom RFID har lett till en rad olika användning­sområden, från spårning av kärnfysisk­a material under transport till identifier­ing av enskilda kor inom jordbruket.

 ?? ?? I Sverige är beloppsgrä­nsen för kontaktlös betalning 200–400 kronor beroende på bank. Men Japan har den högsta gränsen, ett belopp motsvarand­e strax över 1 600 kronor.
I Sverige är beloppsgrä­nsen för kontaktlös betalning 200–400 kronor beroende på bank. Men Japan har den högsta gränsen, ett belopp motsvarand­e strax över 1 600 kronor.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden