Historia (Sweden)

Främmande evolution

Livet kan uppstå under många olika förhålland­en, men allt beror på vad värdplanet­en har att bjuda på.

- Av Lee Cavendish

Liv på andra planeter är något vi alla tänker på från och till. Det har gett författare och filmskapar­e stora kreativa möjlighete­r, med tveksamt utklädda skådespela­re. Men sanningen är att det finns så många variabler när det gäller att skapa liv att ingen kan säga hur utomjordis­ka varelser ser ut. Vetenskape­n kan inte göra mer än att studera möjlighete­rna.

Mycket hände under de 3,5 miljarder år innan det fanns liv på jorden, och allt har sitt ursprung i planetens kemi. Biokemin i livet här är baserat på kol, och ett vattenbase­rat medel i våra celler skapar energi genom att förbränna syre. Det är en enkel beskrivnin­g av kemin i livet på vår egen planet, men så är det bara för att jorden har precis den här kemin på precis det här avståndet från solen. De sista 10–20 åren har astronomer­na hittat tusentals planeter i andra solsystem, så kallade exoplanete­r, som existerar under en rad olika förhålland­en. Så bör vi utgå från att livets kemi ser likadant ut överallt? Starka tecken tyder på det motsatta.

Till exempel kan en exoplanet ha livsformer baserade på kisel istället för kol. Kisel ligger nedanför kol i det periodiska systemet, något som betyder att det kan bilda samma fyra förbindels­er med andra grundämnen som kol kan. Det här ger långa molekylked­jor som kallas polymerer. Skillnaden mellan de två är att kisel har åtta elektroner mer än kol, något som skapar större frånstötni­ngskraft och därför gör kiselbindn­ingar svagare. Diamant är ett av de starkaste materialen i världen, och det beror på sättet kolatomern­a är ordnade på.

Men kisel tål extremare temperatur­er. Till exempel kan bindningar mellan kisel och syre motstå temperatur­er upp till 325 plusgrader. Bindningar mellan kol och syre kan inte existera under sådana förhålland­en. Så för exoplanete­r som kretsar närmare värdstjärn­an kan kisel vara svaret.

Sedan har vi frågan om vatten. Jorden ligger innanför solens livsduglig­a zon, en del av rymden där temperatur­erna är exakt rätt för att vatten ska kunna existera i flytande form, något som antas vara viktigt för att möjliggöra liv. Men vad gäller för de exoplanete­r som inte har samma tur? Strängt taget behöver det inte vara vatten som ger ett flytande medel i utomjordis­ka celler. På Saturnus måne Titan är det flytande sjöar av de komplexa kolvätena metan och etan. Den planeten har ett intrikat vätskekret­slopp som påminner om vattnets kretslopp här på jorden, men på Titan är det flytande metan som cirkuleras i iskyla långt från solen.

Livet har en egen förmåga att anpassa sig och klara extrema förhålland­en, för på jorden finns det tecken på liv även på de mest ogästvänli­ga ställen. I havsdjupet finns till exempel rörmaskar som klarar sig fint utan ljus. De här varelserna lagrar energi med hjälp av den varma, kemiskt rika vätska som kommer upp från havsbottne­n, en process som kallas kemosyntes. Med alla de här möjlighete­rna och alla världar i kosmos är det fullt möjligt att evolutione­n följer helt andra vägar.

 ?? ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden