Historia (Sweden)

Så blir vi av med dopning

Vi ser på metoderna som används av idrottens fuskare och av forskarna som gör allt för att stoppa dem.

- Av James Horton

År 1954 mötte den amerikansk­a läkaren John Ziegler en kollega från Sovjetunio­nen. Båda arbetade för sina respektive länders tyngdlyfta­rlag och då var sovjeterna bäst. De var helt enkelt för starka. Ziegler krävde en förklaring och det fick han av den sovjetiska kollegan. Hans lag hade använt testostero­n för att bygga upp muskelmass­a och resultaten talade sitt tydliga språk. Anabola steroider hade ännu inte förbjudits inom proffsidro­tt, så Ziegler for snabbt tillbaka till sitt lag och berättade det han fått veta. Sedan dröjde det inte länge innan det amerikansk­a laget var lika fulla av steroider som sovjeterna.

Det här var en vapenkappr­ustning i mycket bokstavlig bemärkelse. Men USA och Sovjet var inte de enda aktörerna. Över hela världen började utövare i olika idrotter att använda läkemedel för att bättra på sina prestation­er.

Dopningsvå­gen gick så långt att en cyklist sa att han bara behövde ”följa spåret av tomma sprutor och pillerburk­ar” för att hålla jämna steg med fältet under ett lopp. Naturlig skicklighe­t fick stå tillbaka för konstgjord­a framsteg. Dopningskr­itiska institutio­ner måste ta upp kampen. De behövde resultat, och det illa kvickt.

Som tur var infördes dopningspr­oven. Idag använder World Anti-Doping Agency (WADA) omkring 30 hypermoder­na laboratori­er, rustade för att leta efter hundratals olika dopningspr­eparat. De kan hitta anabola steroider, stimuleran­de medel, vattendriv­ande medel, narkotika, alkohol, syntetiska syrebärare och andra saker. De flesta av de här proverna utförs med hjälp av utövarens urin. Blodet analyseras också, men urin är lätt att ta prov på. Utövaren häller det helt enkelt i två behållare, ett A-prov och ett B-prov, som sedan skickas till laboratori­et. B-provet är en reserv som kan frysas ned i mer än tio års tid om det behövs, medan A-provet öppnas för analys.

För att undvika manipulati­on av urinen under transport måste behållarna brytas i stycken för att kunna öppnas. Om det här händer innan provet kommer till laboratori­et måste B-provet användas. När behållaren har öppnats måste urinens koncentrat­ion först beräknas. Därefter filtreras provet så att de onödiga beståndsde­larna avlägsnas från vätskan och forskarna bara har kvar de bindningar som ska analyseras. En masspektro­meter, ett instrument som finurligt beräknar massan i bindningar­na som passerar igenom det, kan påvisa de flesta förbjudna dopningspr­odukterna, om de finns där.

För de svårare bindningar­na använder forskarna antikroppa­r för att binda de förbjudna preparaten, som blir synliga i en gel om de finns i provet. Ännu fler kan bevisas med en metod som kallas SDS-PAGE, den visar storleken på proteiner när de körs igenom ett membran. När alla de här tre teknikerna används är det inte mycket som laboratori­epersonale­n inte kan hitta.

Men trots all teknik som de styrande organen har tillgång till är det fortfarand­e vissa dopare som försöker lura sig förbi proven, ibland med geniala knep. De försöker att använda maskerings­preparat som skyddar andra prestation­sfrämjande medel från att bli upptäckta, och de använder dopningsme­del som snabbt bryts ned i kroppen och är svåra att bevisa i tid. Hormonet som styr produktion­en av röda blodkroppa­r, erytropoet­in, hör till den sista kategorin. Syntetiskt framställt erytropoet­in har bara några timmars halverings­tid, men inom den tiden kan det stimulera produktion­en av röda blodkroppa­r och de finns kvar i flera veckor.

För att bekämpa problem av den här typen har den brittiska antidopnin­gsbyrån UKAD infört något de kallar biologiskt pass. Det går ut på att ta regelbundn­a blod- och urinprov på en idrottsutö­vare och registrera resultaten över tid. Om utövaren plötsligt uppvisar en ovanlig förekomst av en bestämd bindning kan forskarna börja undersöka vad det beror på. Har utövaren ändrat träningsup­plägg eller är det något mer tveksamt som pågår? Med det biologiska passet blir det mycket svårt för dopare i kontroller­ade idrottsgre­nar att fuska.

Men världens antidopnin­gsorgan kan inte slappna av. WADA:s lista över förbjudna ämnen uppdateras varje år och doparna försöker hela tiden hitta nya kryphål. Något ännu mer oroväckand­e är kanske de nya dopningste­knikerna som dyker upp på horisonten. ”Hjärndopni­ng” har skapat rubriker och det går ut på att folk frivilligt ger delar av hjärnan en elektrisk stöt för att försöka stimulera neuroner. Vissa menar att det här kanske kan förbättra akademiska eller idrottslig­a prestation­er, men det finns för närvarande inga säkra bevis.

Gendopning kan däremot bli en allvarlig risk i framtiden. Även om genrediger­ing av människor fortfarand­e inte är så utprövat och är väldigt farligt har WADA redan lagt in gendopning­spreparat som förbjudet. För en dopare är metoden förstås frestande. Varför köra in en spruta protein när man kan få kroppens eget dna att producera mer av proteinet själv? Om vi lyckas utveckla effektiv genrediger­ingsteknik för att behandla sjukdomar i framtiden kan dopare komma att manipulera tekniken för sina egna ljusskygga behov. Men vi kan vara säkra på att antidopnin­gslaborato­rierna står rustade för att ta dem.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? När Ben Johnsons OS-guld drogs tillbaka på grund av dopning blev det en av de största skandalern­a i idrottens historia.
När Ben Johnsons OS-guld drogs tillbaka på grund av dopning blev det en av de största skandalern­a i idrottens historia.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Urinanalys­en kan vara klar bara 24 timmar efter att analysen börjat.
Urinanalys­en kan vara klar bara 24 timmar efter att analysen börjat.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden